"JANAF" TRESE HRVATSKU: Šef hrvatske države, premijer i bivši suprug predsednice akteri korupcijske mega afere

J. KERBLER

23. 09. 2020. u 08:30

AFERA "Janaf" poprima u Hrvatskoj neslućene razmere sa akterima iz vrha politike, od predsednika države Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića do Jakova Kitarovića, supruga bivše predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

ЈАНАФ ТРЕСЕ ХРВАТСКУ: Шеф хрватске државе, премијер и бивши супруг председнице актери корупцијске мега афере

Foto arhiva

U zatvoru je Dragan Kovačević, ali tek treba da se razjasni šta se događalo u novembru prošle godine, kada je po policijskoj prijavi ovaj bivši moćni šef državne kompanije primio mito od 1,9 miliona kuna.

 Andrej Plenković, Foto AP

Pitanje je zašto ga policija nije odmah uhapsila na licu mesta, u ekskluzivnom klubu gde se primopredaja dogodila, i gde se tu zatekao i Jakov Kitarović. Zagrebački "Nacional" pita da li je novac bio namenjen Kovačeviću, ili možda kampanji bivše predsednice.

Kome je bio namenjen novac, treba da razjasni istraga. Jedino se zna da je policija pratila Krešu Peteka i snimila kako ulazi sa vrećicom u kojoj su mu u banci dali novac, a izlazi bez nje.

MILANOVIĆ: NIŠTA SPEKTAKULARNO

Predsednik Zoran Milanović kaže da je u klubu bio nekoliko puta, ali da tu nije bilo ničeg spektakularnog. "Nikakva poslovna saradnja, novac, žene. Ništa. Dosadno" i upire prst u članove Plenkovićeve vlade koji su tamo zalazili. "Moj posao je upozoravati na mufljuze, konjokradice i prevarante. Imaš, prati, hapsi", kaže šef države.

Foto AP

- Sve što se događalo znali su Plenković i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović - tvrdi Milanović, koji smatra da Kitarović nema veze sa kaznenim delom.

No, Milanović optužuje policiju što odmah nije uhapsila onoga ko je Kovačeviću dao mito, a to je, navodno, poslovni čovek Petek, zainteresovan za posao sa "Janafom".

- Ovo je strašni skandal, a državu vodi nekoliko ljudi u Državnom tužilaštvu. Ja takvu državu ne želim - kategoričan je Milanović.

PITANjA Jakov Kitarović, Foto AP

Plenković odgovara da o svemu nije uopšte bio informisan i pita zašto je Milanović odlazio u klub, mesto gde je sad uhapšeni šef "Janafa" organizovao druženja sa uglednim ljudima, uključujući bivšeg predsednika Stipu Mesića, brojne političare, ali i članove hrvatske vlade.

Prisluškivani su i mnogi akteri ove vruće priče, pa se može čuti kako su poslove dogovarali politički moćnici, među kojima su i dvojica gradonačelnika koja su takođe završila u zatvoru.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna