KOMŠIĆ ŠTETI HRVATIMA: O čemu je sve Dodik pričao sa Milanovićem - most, migranti i ratna odšteta

Jurica KERBLER

17. 09. 2020. u 09:15

SARADNjA Republike Srpske i Hrvatske odvija se na najbolji način, a zahvalni smo Hrvatskoj na njenoj pomoći da BiH krene na evropski put.

КОМШИЋ ШТЕТИ ХРВАТИМА: О чему је све Додик причао са Милановићем - мост, мигранти и ратна одштета

Foto: Marko Beljan/Predsjednik.hr

Rekao je ovo novinarima Milorad Dodik posle razgovora sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem u Zagrebu. Poseta koja je izazvala burne reakcije u BiH duže je pripremana, jer je hrvatski državni vrh iz prve ruke želeo da čuje Dodikove stavove o budućnosti BiH, kao i o položaju Hrvata u Republici Srpskoj. 

Dodik je rekao da nije došao u Zagreb da bilo koga ogovara, već da upozna hrvatske političare sa stanjem u BiH:

- Saradnja RS i Hrvatske nije na štetu Bošnjaka. Sada su dva bošnjačka i jedan srpski član Predsedništva - rekao je Dodik, zauzimajući se za to da se u BiH poštuju prava sva tri naroda.

Dodao je da izgradnja mosta na Savi kod Gradiške ide po planu, a jedna od tema razgovora bio je i problem oko 10.000 migranata koji u BiH čekaju da odu na Zapad. Ocenio je da je Željko Komšić izabran bošnjačkim glasovima i sve čini na štetu hrvatskog naroda u BiH.

- Konstitutivnost se ne poštuje. To se najbolje vidi iz toga što se hrvatski član Predsedništva Željko Komšić sve ovo vreme ne bavi nijednim pitanjem i problemom koji se odnosi na Hrvate - zaključio je Dodik.

Milanović i Plenković su bili zainteresovani za planove Srba, pošto je Dodik u nekoliko navrata govorio da je krajnji cilj izdvajanje RS iz BiH. 

- Interes je Hrvatske stabilna i funkcionalna BiH, kao i obezbeđenje jednakih prava Hrvata kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda. Zbog toga Hrvatska neće podržati inicijative jednostrane revizije Dejtonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u BiH i jugoistočnoj Evropi. Za ostvarenje stabilne i funkcionalne BiH važan je nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda, a čemu je Hrvatska, kao prijateljska i susedna zemlja, spremna dati svoj doprinos - saopšteno je iz kancelarije Milanovića posle susreta s Dodikom.

Na novinarsko pitanje o ratnoj odšteti Dodik je rekao da nema govora o ni o kakvoj ratnoj odšteti, da ona naprosto ne postoji. Informisao je i da se snima film o Jasenovcu.

Dodik se najpre sastao sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem u zgradi Srpske pravoslavne gimnazije "Kantakuzina - Katarina Branković", gde se bio informisan o položaju Srba u Hrvatskoj i problemima sa kojima se srpska zajednica suočava.

Mitropolit Porfirije, kog izuzetno cene i hrvatski političari, govorio je i o posledicama saniranja štete nastale na crkvenim objektima posle zemljotresa u Zagrebu, kada je teško oštećena i pravoslavna crkva u samom centru grada.

Posle reakcija iz BiH, pre svega kritika ostale dvojice članova Predsedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, zvanični Zagreb je odgovorio da o stanju u susednoj državi treba razgovarati sa svima od kojih zavisi dogovor, uz napomenu da Dodik predstavlja srpski narod i kao takav je relevantan sagovornik. 

U razgovoru sa Dodikom hrvatski državni vrh ponovio je insistiranje da Hrvati sami biraju svoje predstavnike, a nije tajna da odnosi Zagreba i Željka Komšića nisu harmonični. I Milanović i Plenković smatraju da treba Hrvatima koji žive u RS omogućiti da ostvare sva prava i da Katolička crkva može nesmetano da deluje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)