MINISTAR LOGAR: Slovenačkoj spoljnoj politici potreban je "remont"

Tanjug

09. 09. 2020. u 22:11

POSLE prvih šest meseci na položaju ministra inostranih poslova Slovenije, šef slovenačke diplomatije Anže Logar danas je na konferenciji za novinare izjavio da namerava da "remontuje" spoljnu politiku zemlje.

МИНИСТАР ЛОГАР: Словеначкој спољној политици потребан је ремонт

Foto EPA

On je rekao da je zadovoljan spoljnopolitičkim kursem Slovenije, ali je ocenio da su potrebni "svežina i remont u narednih godinu dana, pre slovenačkog preuzimanja predsedavanja EU", prenela je agencija STA.

"Potrebno je da uskladimo našu spoljnu politiku s geostrateškim promenama u svetu i novom dinamikom u međunarodnim odnosima", izjavio je Logar i podsetio na prošlonedeljnu konstataciju šefa francuske diplomatije Žan-Iva Le Drijana tokom posete Sloveniji da "EU mora da postane globalni igrač".

Osvrnuvši se na prošlonedeljni redovni godišnji skup slovenačkih diplomata, on je istakao da postoji snažan konsenzus o međunarodnim prioritetima i saglasnost da slovenačka diplomatija mora da postane aktivnija i samostalnija.

Logar je odbacio napise da između predsednika Boruta Pahora i njega postoje razmimoilaženja u pogledu spoljnopolitičkog kursa Slovenije i potvrdio da su predsednik i on u dobrim odnosima.

Govoreći o poseti američkog državnog sekretara Sloveniji, Logar je ocenio da je "Slovenija ponovo aktivan transatlantski igrač".

Slovenački ministar spoljnih poslova se osvrnuo i na tenzije u istočnom Mediteranu i izrazio podršku Grčkoj i Kipru u njihovom sporu sa Turskom oko prava na eskploataciju nafte i gasa u Mediteranskom moru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)