OD KOGA ĆE HRVATSKA DA KUPI BORBENE AVIONE: Stigle četiri ponude, evo i od koga

PONUDE Hrvatskoj za nabavi 12 borbenih aviona dostavili su SAD, Švedska, Francuska i Izrael i u naredna tri meseca biće donesena odluka koja je ponuda najpovoljnija.

ОД КОГА ЋЕ ХРВАТСКА ДА КУПИ БОРБЕНЕ АВИОНЕ: Стигле четири понуде, ево и од кога

Ilustracija, foto: Tanjug

Krajnji rok za dostavu ponuda bio je juče do podne, a novi hrvatski ministar odbrane nije precizirao ko je šta ponudio. Saznaje se da su Šveđani poslali ponudu za nabavi 12 novih Gripena, dok Amerikanci nude nove i rabljene avione F-16.

- Detalje nećemo da iznosimo dok poverenstvo ne obavi posao - rekao je Banožić, uz dodatak da će odluka biti donesena do kraja godine.

Na čelu poverenstva koje broji 15 članova su admiral Robert Hranj, načelnik GlaVnog štaba oružanih snaga i šef Plenkovićeve kancelarije Zbonimir Frka Petešić.

Predsednik države Zoran Milanović, koji je i vrhovni komandant oružanih snaga, nije želeo da njegov predstavnik učestvuje u proceni, jer smatra da je to posao za vojne stručnjake. Istovremeno je Hrvatska vlada razrešila članove poverenstva koji su bili iz vremena bivše predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

O finansijskim detaljima još se ne raspravalja, dok se ne odabere ponuda. Pitanje je hoće li biti i novca za nabavu modernih aviona, pre svega novih, ili će se naći kompromisno rešenje o kupnji rabljenih aviona koji bi služili nekoliko godina, ali bi i startu bili jeftiniji.

Na konkurs su se ponovo javili Izraelci, koji su bili korak do sklapanja posla i isporukom Hrvatskoj borbenih aviona F-16 Barak, ali su posao u poslednjem trenutku sprečili Amerikanci, protiveći se da Izrael ugradi nove delove u rabljene avione.

Iako je prerano govoriti hrvatski vojni stručnjaci najviše su skloni da se posao sklopi sa Amerikancima, koji bi i školovali hrvatskr pilote i obezbedili nabavku rezervnih delova za avionr nove generacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (8)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima