IZABRANA NOVA VLADA SEVERNE MAKEDONIJE: Zoran Zaev ponovo premijer

U SOBRANjU Severne Makedonije pred ponoć, glasovima tesne većine 62 poslanika od ukupno 120 zastupnika jednodomnog parlamenta, uz 51 glas protiv, izglasana je nova vlada koju je predložio mandatar Zoran Zaev.

ИЗАБРАНА НОВА ВЛАДА СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ:  Зоран Заев поново премијер

AP Photo

Posle dvodnevne rasprave u kojoj su poslanici opozicije ukazivali na razloge uskraćivanja podrške predloženom kabinetu Zaeva, poslanici opozicione VMRO-DPMNE pred glasanje su napustili skupštinsku sednicu.

U drugoj, novoj vladi je 19, umesto dosadašnjih 26 ministera. Zaev je u završnom obraćanju poslanicima najavio da će u državi koja je sada članica NATO alijanse, u pregovorima za članstvo u EU, biti osnažen ekonomski standard, otvoriti perspektive za mlade u privatnom sektoru, snažnijeg privvlačenja inostranih investicija.

-Predstoji stabilan politički period, odlučna i beskompromisna borba protiv sive ekonomije, kriminala i korupcije, efikasan transparentan i odgovoran pravni sistem, najavio je Zaev, uz poziv opoziciji za saradnju.

Zaev će imati četvoricu zamenika. Ljupčo Nikolovski, viceprimijer zadužen za borbu protiv korupcije, Artan Grubi – prvi vicepremijer i ministar za politički sistem, kao i Fatmir Bitići – vicepremijer za ekonomiju i Nikola Dimitrov – vicepremijer za evropska pitanja.

Novo staru makedonsko-albansku vladinu koaliciju sa većinom od 62 poslanika, čine socijaldemokrate (SDSM) na čelu pobedničkog bloka „Možemo“ zajedno sa pokretom Besa, i Demokratska unija integracija (DUI) Aljija Ahmetija i Demokratska partija Albanaca (DPA) Menduha Tačija.

U programu vlade kako je objasnio Zaev oslikava se posvećenost svih stranaka u njoj za pročišćavanje pravosuđa, nastavka sprovođenja dogovora sa Grčkom, Bugarskom i Ohridskog okvirnog dokumenta...

Dosadašnji tehnički premijer, Oliver Spasovski – ponovo je ministar unutrašnjih poslova, Radmila Šećerinska – ponovo rukovodi resorom odbrane. Novi ministar pravde je Bojan Maričić, Blagoj Bočvarski – transporta i veza, Venko Filipče – zdravstva, Mila Carovska – obrazovanja i nauke, Jagoda Šahpaska – za rad i socijalnu politiku i Irena Stefoska – ministarka kulture.

Resorom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rukovodiće Arijanit Hodža iz albanskog pokreta Besa, predizbornog koalicionog partnera SDSM-a. Goran Milevski iz LDP-a ostaje ministar lokalne samouprave i u novoj Vladi.

Iz redova albanske Demokratske unije za integracije (DUI), Aljija Ahmetija, partnerski u novoj vladi učestvuje šest ministara. Artan Grubi će biti prvi vicepremijer i ministar za politički sistem, Bujar Osmani – šef diplomatije, Fatmir Besimi – ministar za finansije, Krešnik Bekteši ostaje ministar ekonomije, a Naser Nuredini će rukovoditi resorom životne sredine. Ministar za informatičko društvo i administraciju, biće Jeton Šaćiri.

VEĆINA

Vladajuću makedonsko-albansku većinu u jednodomnom Sobranju sa ukupno 120 mesta, „nose“ 62 poslanika SDSM-a i koalicionih partnera u bloku „Možemo“ sa pokretom Besa (46), DUI (15), i jednim poslanikom Demokratske partije Albanaca (DPA). U opoziciji su Koalicija “Obnova Makedonije” predvođena VMRO- DPMNE sa 44, Alijansa za Albance i Alternativa sa 12 i Levica sa dva poslanika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)