DEMOGRAFSKA KATASTROFA U HRVATSKOJ: Popis 2021. će pokazati prave razmere iseljavanja i odumiranja stanovništva u komšiluku

Tanjug

26. 08. 2020. u 18:08

FILIP Škiljan, naučni saradnik hrvatskog Instituta za migracije i narodnosti i autor niza knjiga ostvarenih u saradnji sa SNV-om i županijskim većima, kaže da će popis stanovništva pokazati demografsku katastrofu, koja se neće ticati samo srpske zajednice nego i većinskog naroda u Hrvatskoj.

ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА У ХРВАТСКОЈ: Попис 2021. ће показати праве размере исељавања и одумирања становништва у комшилуку

Foto: Depositphotos

U izdanju Srpskog narodnog veća (SNV), županijskih manjinskih veća, SKD Prosvjeta i Zajedničkog veća opština, unazad nekoliko meseci pojavile su se knjige vezane uz prošlost Srba Imotske krajine, Koprivničko-križevačke županije i sela Ostrova kod Vukovara.

Govoreći o značaju knjiga o prošlosti Srba na određenim područjima, Škiljan kaže oni kroz ta izdanja saznaju podatke o svojoj prošlosti i doprinosu koji su davali kroz istoriju.

Definitivno bi, ističe, trebalo pisati više takvih knjiga, upravo zato da Srbi i pripadnici drugih manjina, ali i većinskog naroda, više saznaju o istorijskom značenju Srba u Hrvatskoj.

Na pitanje o tome šta će, po njemu, pokazati popis stanovništva 2021. godine, Škiljan kaže da će on pokazati ne samo demografsku katastrofu za srpsku zajednicu nego i za većinski narod.

Filip Škiljan/Foto: Printscreen

- Prema podacima o županijama koje je Hrvatska privredna komora objavila 2019, samo u Sisačko-moslavačkoj županiji je broj stanovnika od 2011. do 2017. smanjen sa 172.439 na 152.546, što je manje za 20.000 stanovnika ili jedan veći grad. Zbog odsustva povratka i odumiranja staračkog stanovništva 2011. je 150 nestalih sela, a u popisu naredne godine biće ih još više - naveo je on.

Prema njegovim rečima, masovna iseljavanja, mali priraštaj i veliki mortalitet uticaće na demografsku sliku na mnogim područjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna