SEZONA U HRVATSKOJ JE POTPUNO PROPALA: Na granicama velike gužve, turisti beže iz zemlje

Novosti online

21. 08. 2020. u 18:27

NAKON što je Velika Britanija zbog pogoršane epidemiološke situacije stavila Hrvatsku na crvenu listu, brojni britanski turisti pokušavaju da uhvate poslednje letove da bi izbegli dvonedeljni karantin, o čemu svedoče i fotografije sa splitskog aerodroma objavljene u britanskim medijima.

СЕЗОНА У ХРВАТСКОЈ ЈЕ ПОТПУНО ПРОПАЛА: На границама велике гужве, туристи беже из земље

Foto: Igor Marinković

Prema pisanju londonskog "Dejli mejla, u Hrvatskoj letuje oko 20.000 britanskih turista.

Vest o stavljanju Hrvatske na crvenu listu nije oduševila ni hrvatske turističke radnike, kao ni sve one koji su isplanirali put u Hrvatsku.

Predstavnica HTZ u Velikoj Britaniji Darija Rerić je odluku te zemlje da Hrvatsku stavi na crvenu listu ocenila razočaravajućom, dok dubrovački gradonačelnik Mato Franković tvrdi da je taj grad i dalje siguran za turiste.

Na beg iz Hrvatske nisu nisu se odlučili samo britnaski turisti, a kako javlja Hrvatski autoklub (HAK) gužve su na većini graničnih prelaza. HAK javlja da su najveće gužve na graničnim prelazima sa Slovenijom, posebno na graničnom prelazu Macelj, kao i na putevima prema Maclju.

- Pojačan je saobraćaj i na Istarskom ipsilonu prema GP Kaštel i Plovanija, Krčkom mostu i pojedinim graničnim prelazima. Vozačima savetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uslovima na putu te održavaju sigurnosni razmak između vozila - javlja HAK.

Prema najnovijim informacijama HAK-a, na graničnim prelazima Macelj, Plovanija i Kaštel stvorile su se kilometarske kolone i čeka se više od sat i po. Kolona teretnih vozila na Maclju je ogromna i čeka se preko tri sata.

Gužve su i na granici prema BiH, gde se takođe čeka oko sat i po.

Na graničnim prelazima s Mađarskom je situacija obrnuta - nema čekanja na izlaz iz Hrvatske, ali se na ulaz u Hrvatsku čeka oko pola sata.

Direktor Hrvatske centrale za turizam u Frankfurtu Romeo Dragikio za agenciju Dpa kaže kako hrvatski turizam strahuje od opšteg upozorenja za putovanja u Hrvatsku.

- To bi nas teško pogodilo: Nemci su naši gosti broj jedan - rekao je on.

U Hrvatskoj je trenutno oko 180.000 gostiju iz Nemačke, ali ih je većina na severu, u Istri, na Kvarneru i tamošnjim ostrvima. Dragikio podseća kako je tamo razmerno malo aktivnih slučajeva korone. Ali ovo upozorenje ne znači ništa dobro za hrvatski turizam: naročito kad je reč o jugu Jadrana i kad je reč o Nemcima, sa sezonom je gotovo.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri