MASOVNO OTKAZUJU REZERVACIJE: Turisti beže glavom bez obzira iz Hrvatske

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

18. 08. 2020. u 11:44

МАСОВНО ОТКАЗУЈУ РЕЗЕРВАЦИЈЕ: Туристи беже главом без обзира из Хрватске

Turisti koji se vraćaju iz Hrvatske u Italiju moraju na testiranje / Foto Tanjug-AP

Nakon što je Austrija uvele stroge mere na granici i stavila Hrvatsku na crvenu listu turisti beže iz Hrvatske, a u pripravnosti su i Slovenci koji očekuju iste mere do kraja sedmice.

Zrće, partijanerska meka na Pagu je opustela, otkazuju se brojne rezervacije u Opatiji, Rovinju, Puli, Umagu, a novih gotovo da nema. Očekuje se i šta će da odluče Nemci, a diplomatskim putem vode se razgovori da se nađe neko rešenje kako bi nemačkik turisti mogli i dalje da dolaze na Jadran.

Sevaju iskre i između Hrvatske i Austrije, jer je zvanični Zagreb krajnje nezadovoljan odlukom vlade Sebastijana Kurca da svi Austrijanci koji dolaze iz Hrvatske moraju biti odmah testirani na koronu. Stvaraju se na granici velike gužve, jer se testiranje radi na licu mesta, a navodno se ne priznaju testovi koji su urađeni u Hrvatskoj.

Turisti iz Austrije boje se i da će izgubiti radna mesta ako moraju u karantin i ne dođu na posao, pa mnogi odustaju od nastavka letovanja koje su unapred platili. ”Dolazi skijaška sezona, Austrijanci. Kako vi sa nama, tako možemo i mi sa vama”, poruke su koje se čuju iz Hrvatske, a očito je pukla i ljubav političara iz dve zemlje, jer Hrvati krive Austrijance da brane svojim građanima boravak na Jadranu kako bi novce ostavili na austrijskim jezerima.

Virus se i dalje širi i u hrvatskim turističkim mestima, a neki lokalni epidemiolozi upornio tvrde da se podaci friziraju. Zvanično iz Nacionalnog štaba civilne zaštite poručuju da će broj zaraženih narednih dana padati, ali istovremeno zagrebački ”Nacional” objavljuje priču da je Nina Badrić pevala na korona partiju i umesto da je nakon toga otišla u samoizolaciju slikala se sa ministrom zdravstva Vili Berošem.

Srbi se ne daju

Brojni turisti iz Srbije koji letuju na Brionima ostaju i dalje, bez obzira na paniku koja je zavladala na Jadranu. Parkiralište u Fažani i dalje je puno registracija iz Srbije, a turisti na Titovom ostrvu ni ne pomišljaju povratak u Srbiju dok im traje letovanje.

Najviše je zaraženih u Dalmaciji, ali se virus širi i Istrom gde je do sada bila najbolja situacija. Upravo je Istra postigla i najbolje rezultate sa popunjenošću koja je 70 odsto u odnosu na lane, a sada se prazne i tamošnji kampovi i hoteli.

Ostaju jedino visoke cene, ali je pitanje šta će biti u septembru, jer su Istrani očekivali dobro postezonu. Opusteo je i Dubrovnik, koji ionako ovo leto nije bio dobro posećen, a turisti beže i sa ostrva na kojima do sada i nije bilo korone.

Oštrije mere u Hrvatskoj najavljene su za septembar, čim prestane puna sezona, pa se razmatra i nošenje maske na svim javnim mestima, te ograničavanje broja gostiju na svadbi na 30. Ovih dana biće donesena i odluka hoće li učenici sledeće školske godine učiti u školama ili kod kuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

KIR SRBIN

18.08.2020. 12:08

Е овако треба и за ове које иду у монтенегро, које је једно од жаришта Короне на Балкану а и у Европи, по повратку тест, и изолација 21 дан. Док су они дрндали нас на правди Бога, ред би био да им вратимо, а не да ћутимо као...

Dragisa

18.08.2020. 15:31

Ljubomorni na hrvate koji su spasavali sta se spasiti moze. Treba im vratiti istom merom na zimu ,zato hrvati zimus pravac kopaonik stara planina goc zlatibor it'd. Plus sto je jeftinije plus bicete srdacno docekani plus vratite nam za nase turiste od leta kid vas.

Dragan

20.08.2020. 10:00

@Dragisa - KAD HRVATI DOLAZILI NA KOPAONIK ,ZLATIBOR ,I SRPSKE BANJE ,A BAS NAM INETREBAJU A I MI NJIMA JEL SBAKO ODLAZAK KOD USTADA KOSTA I STAVLJAS GLAVU U TORBU. NAZALOST TAKO JE I U CRNU GORU POCELI GRAFITI "SRBE NA VRBE" A JEDINO STO DOLAZE U BEOGRAD NA FAKULTET I TU SU PRIVILEGOVANI. NA ZLATIBOR , KOPAONIK I BANJE PA NECEMO NI MI NA PRLJAVE PLAZE I ZARAZENO MORE