PUPOVAC O ŽIVOTU NAŠIH LJUDI: Srbi se u Hrvatskoj nalaze između čekića i nakovnja srpsko-hrvatskog nepomirenja

Beta

17. 08. 2020. u 15:44

POLITIČKI lider Srba u Hrvatskoj i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDŠ) Milorad Pupovac rekao je danas da se Srbi u Hrvatskoj nalaze između čekića i nakovnja hrvatsko-srpskog nepomirenja.

ПУПОВАЦ О ЖИВОТУ НАШИХ ЉУДИ: Срби се у Хрватској налазе између чекића и наковња српско-хрватског непомирења

Foto: Tanjug

Ali da bi se krenulo putem, za koji veruje, potrebno je Srbe skinuti s nakovnja i maknuti ispod čekića.

- Bilo bi znatno lakše kad se ne bismo nalazili između čekića i nakovnja hrvatsko-srpskog nepomirenja. Ali krenuli smo putem za koji verujemo da će nas skinuti s tog nakovnja i maknuti ispod tog čekića - rekao je Pupovac.

Na pitanje kako ocenjuje trenutne odnose između zvaničnog Beograda i Zagreba, Pupovac je kazao da su politički odnosi između Zagreba i Beograda počeli da stagniraju još od 2011, 2012. godine.

- Uprkos povremenim pokušajima da se ta stagnacija zaustavi, njihovi su rezultati bili kratkog trajanja. I gotovo su uvek bili zasenjeni otvorenim ratnim i poratnim pitanjima. Poseban problem je zastoj u procesu širenja Evropske unije i zapostavljanja odnosa među zemljama bivše jugoslavije i jugoistoka Evrope od strane EU - ocenio je politički lider Srba u Hrvatskoj.

Kada je u pitanju zastoj u širenju dobrosusedskih odnosa, Pupovac zamera zvaničnom Beogradu i zvaničnom Zagrebu "različite oblike" nastavljanja ratovanja verbalnim, simboličkim i komemorativnim praksama.

U Zagrebu i Beogradu smatraju da je između nas novi Zid. Ne više ideološki već civilizacijski

- Ne može biti poboljšanja dobrosusedskih odnosa bez rešavanja otvorenih pitanja kao što su pitanja nestalih lica, kako Hrvata tako i Srba, suđenja za ratne zločine, povratak imovinskih prava i stambenog zbrinjavanja, pitanja manjina i pitanja granice - ocenio je lider SDŠ.

Po njegovim rečima problematičan je i stav koji se "oblikuje" s obe strane, da smo mi dva sveta koja nemaju i ne trebaju imati ništa zajedničko.

- U Zagrebu i Beogradu smatraju da je između nas novi Zid. Ne više ideološki već civilizacijski. Novi zid između Zapada i Istoka. Koliko je to štetno i retrogradno i za Hrvatsku i za Srbiju ne vide oni koji ne mogu i oni koji su slepi zbog svojih političkih oholosti - rekao je Pupovac.

Tanjug

MILOŠEVIĆ NA OBELEŽAVANjU OLUJE

Na pitanje Bete da li je prisustvo Miloševića manifestaciji u Kninu, najava distanciranja Srba u Hrvatskoj od stavova zvaničnih srpskih vlasti, Pupovac je kazao da Srbi u Hrvatskoj nemaju potrebu za distanciranjem od matične zemlje, već za stvarnjem što je moguće boljih pretpostavki za dobre odnose između nje i zemlje koja im je domovina, kao i što je moguće bolje i sistemskije saradnje između njihovih institucija i institucija Republike Srbije.

- Dugo je trebalo da se ti odnosi u novim okolnostima počnu izgrađivati i svaki zastoj ili narušavanje postojećeg nanosi nam ozbiljne štete - ocenio je Pupovac.

Na pitanje da li povremena oštra istupanja protiv Hrvatske pojedinih visokih zvaničnika iz Beograda otežavaju aktivnosti na popravljanju položaja srpske zajednice u Hrvatskoj, Pupovac je kazao da svaka teška reč, oštar istup ili loša poruka bilo s jedne ili s druge strane ne mogu dobro da utiču na položaj Srba u Hrvatskoj.

- Oštre reči sužavaju prostor za popravljanje položaja Srba. Zato smo činili i činimo sve da toga ima što je moguće manje - naveo je on.

Na pitanje šta konkretno očekuje od predstavnika vlasti u Srbiji, a šta od političara u Hrvatskoj da će uraditi na tom planu, Pupovac je istakao da je u ovom trenutku najbitnije rešavanje pitanja nestalih lica, Hrvata i Srba.

Foto: Tvitter/Srpsko narodno vijeće

Na pitanje šta je potrebno da nova hrvatska vlada konkretno učini na poboljšanju uslova življenja i opstanka srpske zajednice u Hrvatskoj, Pupovac je kazao da je na prvom mestu osećaj slobode.

- Osećaj slobode je na prvom mestu, pa politika ravnopravnosti u različitim segmentima: od priznavanja stradanja preko obrazovanja do razvoja - rekao je Milorad Pupovac.

 

 
USTAŠKI POZDRAV PREKRŠAJ ILI REMEĆENjE JAVNOG REDA I MIRA

Na pitanje da li država Hrvatska dovoljno radi na tome da se suzbije mržnja prema srpskom narodu i Srbiji, koja nažalost još postoji, Pupovac je rekao da je isuviše dugo trajala tolerancija prema govoru mržnje i aktima nasilja, pa se i danas ni policija ni sudovi neretko ne usuđuju nazvati stvari pravim imenom.

Foto: AP

- Tako se ustaški pozdrav tretira kao prekršaj ili remećenje javnog reda i mira umesto kao podsticanje na nacionalnu mržnju i veličanje jednog zločinačkog režima. Hrvatski Ustav to zabranjuje, a krivični zakon kao i neki drugi zakoni tretiraju kao krivična dela - rekao je Pupovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (12)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove