BRITANCI UVODE RED I MIR: Šta stoji iza vežbe EUFOR Brzi odgovor 2020. u Federaciji Bosne i Hercegovine

S. MIŠLjENOVIĆ

utorak, 11. 08. 2020. u 22:45

БРИТАНЦИ УВОДЕ РЕД И МИР: Шта стоји иза вежбе ЕУФОР Брзи одговор 2020. у Федерацији Босне и Херцеговине

Britanci na aerodromu u Sarajevu / Foto EUFOR

DOLAZAK elitnih padobranaca iz Velike Britanije u Sarajevo radi učestvovanja u vojnoj vežbi "Brzi odgovor 2020.", koju organizuje Eufor, treba uzeti sa oprezom jer Britanci nakon odlaska iz Evropske unije žele da utvrde svoj uticaj na Zapadnom Balkanu, iako je on i do sada bio jak, kažu sagovornici "Novosti" komentarišući ovu temu.

Ovakve vežbe, uvek imaju neku pozadinu i donose određene poruke, poput onih da najjače sile, kao što je Britanija, žele da se zna da su one među glavnima, pa i na području Zapadnog Balkana.

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci, kaže, za "Novosti" da je zanimljiv izbor teme samo vežbe.

- Vežba se odnosi na uspostavljanje javnog reda i mira nakon kriznih situacija. Tema nije terorizam, koji je globalna pretnja, već javni red i mir, jer se vežba održava dva meseca pred lokalne izbore - ističe Ćeranić.

Prema njegovim rečima Britanija ima dva punkta na Zapadnom Balkanu, to su Skoplje i Sarajevo, i njihovo prisustvo se posebno vidi u izbornim godinama u BiH kada učestvuje na vežbama Eufora.

To se kaže Ćeranić videlo i pre dve godine kada su bili opšti izbori u BiH jer su i tada Britanci stizali avionima na vežbu.

- Britanci žele da na Zapadnom Balkanu kreiraju društveno-političke situacije. Njihova moć se oseti i u institucijama BiH. Britanci imaju to prikriveno delovanje u Sarajevu preko svojih agenata, a kad zatreba jača podrška onda su tu na vežbama - kaže Ćeranić.

Slobodan Župljanin, analitičar za bezbednost, kaže, za "Novosti", da sama vežba neće doneti ništa građanima BiH osim izazivanja straha i panike.

- Britanci kroz ovakve vežbe pokazuju gde su pozicionirani na mapi - ističe Župljanin.

Iz Eufora su poručili da će vežba "Brzi odgovor" početi u avgustu i da uključuje stalne multinacionalne snage Eufora i snage za brzu reakciju iz Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Rumunije i Velike Britanije, čime će Eufor imati najbrojnije vojno prisustvo u BiH.

Početkom sedmice na aerodrom Sarajevo je sleteo avion "Antonov" sa delom opreme za ovu vežbu. Sleteli su i vojnici iz Velike Britanije i pripadnici Kraljevske ratne avijacije. Iskrcana su i specijalna vozila "foxhound". koja dostižu brzinu od 115 kilometara na sat i svestrana su za borbu.

EUFOR: SPOSOBNOST NA PROVERI

SVRHA vežbe je da proveri i pokaže sposobnost Eufora da brzo dobije pojačanja i rasporedi snage kako bi garantovao nastavak sigurnosti i stabilnosti. "Brzi odgovor 2020." biće održan na teritoriji čitave zemlje, u tesnoj saradnji sa lokalnim vlastima, agencijama za sprovođenje zakona i Oružanim snagama BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

vladimir

11.08.2020. 23:19

.... ako vam pošaljemo PET /ne šest/ makedonaca, teško vama! Ja se ne šalim i potsećam na istinu, da su PETORICA makedonaca /devedesetih/ "rasterali" 25 SASovaca, čuvene elitne jedinice britanske vojske u Skoplju, onako od šale! Posle ih je i Šešelj pozvao u Beograd da ih pozdravi, a to su bili obični civili u kafiću, kojima je smetala engleska nadmenost!