HRVATIMA SMETA SVE SRPSKO: U saboru vlada ekstremizam

J. Kerbler

četvrtak, 23. 07. 2020. u 17:18

ХРВАТИМА СМЕТА СВЕ СРПСКО: У сабору влада екстремизам

Foto: Novosti arhiva

NAKON Ive Sanadera, bivšeg premijera koji je na dugotrajnom izdržavanju zatvorske kazne, Andrej Plenković drugi je hrvatski političar koji će uspeti da obezbedi drugi premijerski mandat.

Uz podršku manjinaca i dvojice poslanika iz minijaturnih stranaka, te HDž koji je trijumfirao na nedavnim izborima, Plenković bi nakon maratonske rasprave u parlamentu trebao biti potvrđen za premijera, uz izbor ministara iz novog kabineta.

Najavljujući program Plenković je rekao da je cilj vlade da u naredne četiri godine prosečna plata u Hrvatskoj iznosi 1000 evra, dok minimalna 560. Nova vlada, u kojoj su većinom stari ministri, treba da stvori uslove za otvaranje novih 100.000 radnih mesta, a PDV za hranu biće sa 25 odsto smanjen na 13.

- Ove nas godine očekuje pad od 10 odsto, ali već sledeće bi uz Grčku trebali da imamo najveći rast od 7,5 odsto - rekao je Plenković poslanicima, uz najavu da će ministrima ubuduće biti ukinut imunitet, kako bi se lakše osigurala borba protiv korupcije.

Poslanici su se zanimali i hoće li Vukovar napokon dobiti dvojezične table, a Plenković je odgovorio da je jako dobro upoznat sa situacijom u tom gradu.

- Vukovar je simbol slobode, žrtve i Domovinskog rata, a pitanje suživota sa nacionalnim manjinama je jako važno. Mi ćemo poštovati zakon i gledati specifične okolnosti koje postoje u gradu.

Poslanici iz redova Domovinskog pokreta pevača Miroslava Škore protestovali su što će nova vlada biti izabrana glasovima nacionalnih manjina.

- Nemamo ništa protiv nijedne manjine, tu smo liberalniji od drugih, ali hrvatska vlada ne bi smela da bude izabrana njihovim glasovima - rekao je u ime Domovinskog pokreta dr Milan Vrkljan.


Poslanici krajnje desnice Karolini Vidović Krišto zasmetala je saradnja HDž-a i SDSS-a, pa je izbor predstavnika nacionalnikh manjina nazvala protuustavnim.

- Pupovac je prisegnuo u saboru a posle je bio na obeležavanju oplakivanja Domovinskog rata i slušao laži da su Hrvati ubili milion ljudi, da bi Plenković odgovorio da su manjine bogatstvo Hrvatske. Vi to pokušajte da menjate, mi nećemo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)