HRVATIMA SMETA SVE SRPSKO: U saboru vlada ekstremizam

J. Kerbler

23. 07. 2020. u 17:18

NAKON Ive Sanadera, bivšeg premijera koji je na dugotrajnom izdržavanju zatvorske kazne, Andrej Plenković drugi je hrvatski političar koji će uspeti da obezbedi drugi premijerski mandat.

ХРВАТИМА СМЕТА СВЕ СРПСКО: У сабору влада екстремизам

Foto: Novosti arhiva

Uz podršku manjinaca i dvojice poslanika iz minijaturnih stranaka, te HDž koji je trijumfirao na nedavnim izborima, Plenković bi nakon maratonske rasprave u parlamentu trebao biti potvrđen za premijera, uz izbor ministara iz novog kabineta.

Najavljujući program Plenković je rekao da je cilj vlade da u naredne četiri godine prosečna plata u Hrvatskoj iznosi 1000 evra, dok minimalna 560. Nova vlada, u kojoj su većinom stari ministri, treba da stvori uslove za otvaranje novih 100.000 radnih mesta, a PDV za hranu biće sa 25 odsto smanjen na 13.

- Ove nas godine očekuje pad od 10 odsto, ali već sledeće bi uz Grčku trebali da imamo najveći rast od 7,5 odsto - rekao je Plenković poslanicima, uz najavu da će ministrima ubuduće biti ukinut imunitet, kako bi se lakše osigurala borba protiv korupcije.

Poslanici su se zanimali i hoće li Vukovar napokon dobiti dvojezične table, a Plenković je odgovorio da je jako dobro upoznat sa situacijom u tom gradu.

- Vukovar je simbol slobode, žrtve i Domovinskog rata, a pitanje suživota sa nacionalnim manjinama je jako važno. Mi ćemo poštovati zakon i gledati specifične okolnosti koje postoje u gradu.

Poslanici iz redova Domovinskog pokreta pevača Miroslava Škore protestovali su što će nova vlada biti izabrana glasovima nacionalnih manjina.

- Nemamo ništa protiv nijedne manjine, tu smo liberalniji od drugih, ali hrvatska vlada ne bi smela da bude izabrana njihovim glasovima - rekao je u ime Domovinskog pokreta dr Milan Vrkljan.


Poslanici krajnje desnice Karolini Vidović Krišto zasmetala je saradnja HDž-a i SDSS-a, pa je izbor predstavnika nacionalnikh manjina nazvala protuustavnim.

- Pupovac je prisegnuo u saboru a posle je bio na obeležavanju oplakivanja Domovinskog rata i slušao laži da su Hrvati ubili milion ljudi, da bi Plenković odgovorio da su manjine bogatstvo Hrvatske. Vi to pokušajte da menjate, mi nećemo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja