OBAVEŠTAVA RIZIČNE KONTAKTE: Hrvatska dobija aplikaciju za praćenje zaraženih

Tanjug

18. 07. 2020. u 23:08

U HRVATSKOJ bi u utorak trebalo da bude predstavljena aplikacija za praćenje izloženosti korona virusu koju će građani moći da koriste preko svog mobilnog telefona.

ОБАВЕШТАВА РИЗИЧНЕ КОНТАКТЕ: Хрватска добија апликацију за праћење заражених

Foto: Printskrin

Ko je, dobrovoljno, preuzme na svoj mobitel i bude u kontaktu s osobom koja aplikaciju takođe ima, njihovi će mobiteli razmeniti bluetooth signale, prenosi 24sata.hr.

Ako se neko ko ima aplikaciju zarazi korona virusom, uneće to sam u aplikaciju, i ona će svima ostalima koji je imaju, a bili su pored zaraženoga duže od 15 minuta i na manje od dva metra, javiti da su imali rizičan kontakt, i da se jave lekaru odnosno epidemiologu.

Pritom obaveštena osoba neće znati ko je zaražena osoba zbog koje dobija obaveštenje nego će samo dobiti informaciju da je bila sa nekim zaraženim u kontaktu, bez imena.

Kad neko dobije pozitivan nalaz pa to "ukuca" u aplikaciju, svi će njegovi kontakti unazad 14 dana, koji aplikaciju imaju, dobiti obaveštenje da su bili sa zaraženim u dužem, rizičnom kontaktu.

Nakon 14 dana se spremljeni podaci o kontaktima sami brišu, jer tad završava inkubacija, odnosno potencijalna mogućnost prenosa virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)