MILOŠEVIĆ U VRHU VLASTI: Predsednik Srpskog narodnog veća Boris Milošević biće potpredsednik hrvatske

PRAVNIK iz Šibenika i predsednik Srpskog narodnog veća Boris Milošević biće potpredsednik hrvatske vlade i ubuduće jedan od najbližih saradnika novog premijera Andreja Plenkovića, dok će ga u Saboru zameniti Anja Šimpraga, zamenica šibensko-kninskog župana.

МИЛОШЕВИЋ У ВРХУ ВЛАСТИ: Председник Српског народног већа Борис Милошевић биће потпредседник хрватске

Foto: Fejsbuk

Milošević će biti zadužen za društvene delatnosti, manjinska i ljudska prava.

Reč je o iskusnom političaru koji se poslednjih godina afirmisao u zaštiti prava Srba u Hrvatskoj.

Ulaskom Anje Šimprage u Sabor, SDSS će u hrvatskom parlamentu imati kao predstavnike dve žene, Šimpragu i Draganu Jeckov, uz Milorada Pupovca.

- Idemo sada da razgovaramo o svemu i da usaglasimo programe i funkcionisanje koalicije - rekao je Pupovac nakon izbora Miloševića u uži kabinet vlade.

Miloševića su za mesto potpredsednika vlade podržali, uz HDZ, i ostali partneri u vladi, Hrvatska narodna stranka i Reformisti.

Šta će se prvo naći na dnevnom redu resora kojim će Milošević koordinisati, teško je reći, jer pre toga prvo treba izglasati vladu i doneti zajednički program svih koalicionih partnera. Ali, očekuje se da će se novi potpredsednik zalagati da se nastave programi važni za manjine, između ostalih i srpsku, što konkretno znači da se za sela gde žive Srbi i u kojima još nema struje, izvrši elektrifikacija.

Isto tako će se veća pažnja posvetiti i povratku izbeglih, pitanju imovine, ali i položaja pripadnika manjina kada je reč o zapošljavanju.

Foto: Novosti arhiva

Andrej Plenković

Oko svega toga Boris Milošević ima i veliko iskustvo. U parlamentu je već bio potpredsednik Odbora za lokalnu samoupravu, a u vladi Zorana Milanovića bio je pomoćnik ministra uprave, a na tom se mestu zadržao i kada je HDZ preuzeo vladu.

Sve vreme se zauzimao i za upotrebu ćirilice, a sigurno je da će, možda i veoma brzo, doći na dnevni red inicijativa iz redova manjina da se trajno i u svim prilikama zabrani isticanje ustaških simbola, pa i pozdrava "Za dom spremni". Pogotovo kada je sada jasno da će i Austrijanci zabraniti okupljanja na Blajburgu.

Milošević važi za političara koji ima dobre odnose i sa desnim i sa levim blokom. Radio je i kao sekretar Opštine Kistanje, a u Srpskom narodnom veću je organizovao davanje pravne podrške Srbima u Hrvatskoj.

Živi u stanu od 70 kvadrata, a njegova supruga radi u pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu.

Nakon Slobodana Uzelca, Boris Milošević je drugi srpski političar koji će postati potpredsednik hrvatske vlade.

ZA SVOJA PRAVA

U nedavnom razgovoru za "Novosti", Milošević je rekao da je prioritet srpske zajednice da se svi zajedno bore protiv onih koji joj žele doći glave.

- Borićemo se za svoja prava, pojedinačnu i kolektivnu ravnopravnost, kao i društvo jednakih - rekao je tada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (5)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)