Problemi za najjaču bošnjačku stranku: Popunjavanje mesta u zajedničkim institucijama BiH - Došle na naplatu ucene SDA

S. Mišljenović

18. 06. 2020. u 10:58

Zbog uslovljavanja i ucenjivanja iz SDA, Savet ministara BiH nije bio formiran godinu dana nakon završenih izbora.

Проблеми за најјачу бошњачку странку: Попуњавање места у заједничким институцијама БиХ - Дошле на наплату уцене СДА

Foto: Savet ministara BiH

Nakon što su malo povukli ručnu i popustili da se formira Savet ministara, SDA i Bakir Izetbegović su na svakom koraku blokirali izbor srpskih kadrova u institucijama BiH, a koje je predlagao SNSD kao izborni pobednici iz RS. Čak i kad prođu sve zakonske procedure, SDA blokira imenovanje direktora SIPA Darka Ćuluma i direktora RAK Draška Milinovića.

 

Ali, poslednja dešavanja u bošnjačkom korpusu dovela su da sada SDA traži podršku SNSD oko imenovanja ministra bezbednosti BiH Selma Cikotića, a nakon što je ovo mesto napustio Fahrudin Radončić. Već danima mediji bruje o tome da SNSD treba što pre da podršku da Cikotiću za ministarsku fotelju. Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD u PD PBiH, kaže da će na organima stranke videti kako će se postaviti prema tom predlogu.

- Još uvek nismo izanalizirali do kraja, kako celokupnu ličnost ponuđenog kandidata, tako ni sve dosadašnje dogovore koji su ostali neimplementirani zbog opstrukcija iz SDA. U kontekstu celih odnosa sa SDA ćemo posmatrati i to imenovanje. To za nas nije specijalan slučaj, nego samo deo ukupnog ponašanja na nivou zajedničkih organa, a koje je do sada uvek išlo na štetu predstavnika srpskog naroda u institucijama BiH - kaže Snježana Novaković Bursać.

Ona dodaje da je SDA postupanjem, odnosno blokiranjem imenovanja srpskih kadrova, pokazala s kim imaju želju da sarađuju na nivou BiH, a zanemarujući pri tome izbornu volju građana RS, što je veliki problem.

- Nijedna zajednička institucija, gde je zbog SDA blokiran izbor srpskog kadra, nije prestala da funkcioniše, ali je nastavila da radi sa predstavnicima koji nisu zaslužili tu da budu kada se razmatra legitimitet - ističe Snježana Novaković Bursać.

Postavlja se, dodaje ona, pitanje, šta se dešava u institucijama BiH kada SDA želi da zadrži postojeće stanje i ne prihvata izborne pobednike iz RS.

- Jedno od ključnih pitanja je zbog čega se SDA toliko interesuje ko će doći iz RS na neku poziciju u zajedničkim institucijama, odnosno zašto im je do toga toliko stalo, i po koju cenu kontrolišu taj proces uz saradnju SDS i PDP. S druge strane žele nametnuti stav da mi ne treba da preispitujemo ko su kandidati SDA za pojedine funkcije - poručila je Novaković Bursać.

UCENjIVAČKI PRINCIP

RADOVAN Kovačević, portparol SNSD, kaže, za "Novosti", da se SNSD neće baviti ucenjivačkim principom kao SDA, ali podseća SDA da blokiraju izbor kadrova iz RS koji je predložio SNSD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)