Boki 13 osuđen na 9 godina zatvora: Ovo su DETALJI PRESUDE u aferi "REKET"

Novosti online/M. Stančić

18. 06. 2020. u 12:12

Bivši specijalni tužilac u Severnoj Makedoniji Katica Janeva i makedonski šoumen Bojan Jovanovski Boki 13 osuđeni su u aferi "Reket" na sedam, odnosno devet godine zatvora

Боки 13 осуђен на 9 година затвора: Ово су ДЕТАЉИ ПРЕСУДЕ у афери РЕКЕТ

Foto: Instagram

SKOPLjE - OD STALNOG DOPISNIKA

BOJAN JOVANOVSKI, poznatiji kao Boki 13, prvooptuženi u makedonskoj mega aferi "Reket", za iznudu 1,5 miliona evra od preduzetnika Jordana Kamčeva, prvostepenom presudom nepravosnažno je osuđen u sredu u skopskom Krivičnom sudu na kaznu zatvora od devet godina. Katici Janevoj, bivšoj specijalnoj tužiteljici, kao drugooptuženoj, zbog zloupotrebe službenog položaja šefice Specijalnog javnog tužilaštva (SJO), presudom je izrečena kazna od sedam godina robije.

Jovanovski je, prema obrazloženju presude, posle 42 ročišta, počev od decembra lane, pred Krivičnim većem Vaske Nikolovske Masevske suda u Skoplju, kazna od devet godina izrečena po osnovama dve tačke - za pranje novca i primanje nagrade za nezakoniti uticaj. Janeva je, pak, osuđena zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja u SJO.

Suđenjem je prema optužnici potvrđeno da su Jovanovski i trećeoptuženi Zoran Milevski Kičevac, (koji je još na početku suđenja, na drugom ročištu priznao delo i osuđen na tri godine zatvora), od Kamčeva preuzeli uzeli 1,5 miliona evra u gotovini, kako bi mu zauzvrat obezbedili povoljniji i "olakšani"položaj u slučaju "Imperija", koje je vodilo SJO. Šefica tog tužilaštva Janeva kako je dokazano, primila je 50.000 evra i komplet poklona u vrednosti od 5.000 evra.

KONFISKACIJA

Sudeće Krivično veće u slučaju "Reket"odlučilo je da pored izrečene presude o zatvorskoj kazni, Bojanu Jovanovskom bude oduzeta garderoba, umetničke slike i novac jer su, kako je presuđeno, nezakonito stečeni utvrđenim krivičnim delom. Konfiskacija je naložena i za Katicu Janevu, kojoj će po pravosnažnosti presude, biti oduzet darivani nameštaj i 50.000 evra.

 Izricanju presude prisutvovao je samo Jovanovski koji je u istražnom zatvoru u Skoplju, dok je Janeva ostala u kućnom pritvoru. Sud je odbio zahtev Javnog tužilaštva koje zastupa Vilma Ruskoska, da se Janeva prebaci u aktivan zatvorski pritvor.

Istragom u slučaju "Reket", dodatno je optužnicom "obogaćen"materijal proširenjem na još tri lica - potpredsednicu organizacije Međunarodni savez Jasnu Mandić, oca Bokija13,Mileta Jovanovskog i njegovu asistentkinju Hristinu Blaževsku. To je i osnovni razlog zašto je Ruskovska zahtevala da Boki 13 ostane u pritvoru.

- Znam da ćete mi produžiti pritvor jer vam je tako naređeno, novac tražite kod Zorana i Viceta Zaeva, rekao je Jovanovski u sudu po izricanju presude. - Ovo je dan političke kampanje, doneli ste političku odlukuu. Jedva čekam da odem u tužilaštvo i da prijavim sva prava krivična dela, dodao je...

(Ne)poverenje u pravosuđe

- Ovakvim presudama se ne vraća poverenje u pravosuđe. Sud treba da sudi na osnovu dokaza, a za Janevu ne postoje dokazi da je počinila krivično delo - rekla je Irena Frčkoska advokatica osuđene bivše specijalne tužiteljice.

- Podnećemo žalbu. Nadamo se da će viši sudovi imati veći osećaj za pravdu i za odluke donesene na osnovu dokaza. Borićemo se do kraja pred domaćim i međunarodnim sudovima - rekla je Frčkoska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati