"RAFALI" U HANGARU U ZAGREBU: Francuzi isporučili šest borbenih aviona Hrvatskoj

UZ PRODORAN zvuk, šest borbenih aviona "rafal" sletelo je u Zagreb.

РАФАЛИ У ХАНГАРУ У ЗАГРЕБУ: Французи испоручили шест борбених авиона Хрватској

Foto: Jutjub rintskrin/Military Coverage

Reč je o polovnim avionima koje je Hrvatska kupila od Francuske. Avioni su od Bordoa do Zagreba leteli sat i 40 minuta, a u vazdušni prostor Hrvatske ušli iznad severnog Jadrana. Hrvatske pilote dočekao je ceo državni vrh ispred prigodnih hangara, čija je izgradnja koštala oko 30 miliona evra.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović popeo se u jedan avion i razgledao ga. Šef države i premijer Andrej Plenković prvi put su se sreli posle izbora i nisu se ni pozdravili. Dolazak "rafala" poklapa se sa neizvesnom političkom situacijom posle izbora, a Ministarstvo odbrane je poručilo da je reč o istorijskom trenutku za zemlju i hrvatsku vojsku. Plenković je kazao da se kupovinom "rafala" jača strateško partnerstvo sa Francuskom, a da je proces nabavke trajao osam godina.

Milijardu evra

HRVATSKU kupovina 12 polovnih francuskih aviona košta više od milijardu evra, a uz avione je kupljeno i naoružanje i sve što je potrebno za dodatnu obuku pilota. "Od danas će naše nebo biti jedno od najčuvanijih u Evropi", rekao je Plenković na prigodnoj svečanosti na aerodromu na Plesu.

Hrvatski "rafali" imaće sve što su imali i francuski, a radi se o najsavremenijem naoružanju. Mogu da ponesu naoružanje teško devet tona, dok su "migovi" teški jednu tonu. Najviše "rafala" koristi Francuska, a u Evropi ga imaju tri zemlje. Hrvatski piloti prošli su obuku u Francuskoj, a očekuje se isporuka još šest aviona. Kako se sada čini, Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo zadržaće, bar za prvo vreme, i stare "migove", dok će sledeća dva meseca hrvatsko nebo čuvati i mađarski i italijanski borbeni avioni.

Hrvatska je pre odluke da avione kupi od Francuza pregovarala sa Izraelom o kupovini rabljenih američkih aviona F-16, ali dogovor nije postignut jer su Amerikanci zabranili prodaju dodatnog naoružanja hrvatskoj vojsci. Ponudu su nakon toga dali Šveđani za njihove avione "gripen" i Amerikanci za nove avione F-16, ali to je za Hrvatsku bilo preskupo.

Nova vlada biće bez Srba?

SVE je izglednije da će se HDZ odreći SDSS-a i ostalih manjinskih poslanika i sastaviti vladu bez Srba, sa Domovinskim pokretom. Nedostaju još dve ruke za saborsku većinu, a pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta se odvijaju u znaku ultimatuma treće po snazi stranke u zemlji, koja ne želi nikakvu saradnju sa SDSS-om.

Čuju se i pitanja da li su Hrvatskoj bili potrebni "rafali", jer je NATO standard da godišnje piloti lete 140 sati, što je neostvarivo. Održavanje aviona je vrlo skupo, više od 25 miliona evra godišnje, a svaki uzlet košta oko 20.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)