ŠOK ZVANI MILANOVIĆ: Ustavni stručnjaci upozoravaju - Predsednik Hrvatske mora odmah da podnese ostavku

ŠOK, politički cirkus, majka svih bitaka. Takva je, otprilike, atmosfera dan posle otkako je na iznenađenje svih šef države Zoran Milanović najavio kandidaturu i za hrvatskog premijera na izborima za koje je sam izabrao datum, u sredu 17. aprila.

ШОК ЗВАНИ МИЛАНОВИЋ: Уставни стручњаци упозоравају - Председник Хрватске мора одмах да поднесе оставку

Foto: Tanjug/AP

Da li je to moguće ako će do tada zadržati i predsedničku dužnost zadnju reč će reći sudije Ustavnog suda, ali je činjenica da nigde u zakonima nije predviđena ovakva situacija da aktuelni predsednik države istovremeno, bar u jednom času, želi dve najvažnije funkcije. Ustavni stručnjaci upozoravaju da Milanović odmah mora dati ostavku na mesto predsednika jer je zemlja ušla u ozbiljnu ustavnu krizu, a oko toga je podeljena i hrvatska javnost.

Milanović je juče učestvovao na sednici glavnog odbora SDP-a, najveće opozicione stranke kojoj je bio nekad predsednik. U izbore ide kao nezavisni kandidat na listi SDP-a, koji je okupio većinu levih stranaka, a najavio je da će ako postane premijer oformiti vladu nacionalnog spasa. Da li predviđa u tom slučaju okupljanje levice i desnice nije rekao, a sadašnju vlast je optužio da je mrcvarila hrvatske institucije.

- Dosta je, nećete više, voz je prošao - poručio je HDZ-u Milanović, ocenivši da je okidač da se uključi u bitku za premijera bila odluka HDZ-a da Ivan Turudić, za koga je šef rekao da je probisvet, bude glavni državni tužilac. - Hrvatska je otplovila kao skela, zaustavićemo tragediju koja poprima elemente grčke tragedije. Sledi katarza od ove katastrofalne vlasti.

Trideset i tri dana pred izbore stanje u zemlji je doseglo kulminaciju, a dramatični politički obračuni tek se očekuju. Za neke je Milanovićev potez, koji je u tajnosti pripreman, signal u sigurnu pobedu levice i rušenje HDZ-a nakon osam godina vlasti, za druge dokaz da je Hrvatska postala banana-država gde se može raditi što god se hoće.

Sve se menja

OGLASIO se i bivši predsednik Stipe Mesić, koji je na putu u Azerbejdžanu, rekavši da je i sam šokiran. "Sada će se karte presložiti, sve se menja, a opozicija postaje favorit."

Nije to Zoranu Milanoviću prvi put da solira, jer se na gotovo isti način pre mnogo godina kandidovao za mesto predsednika SDP-a.

- Ja želim biti predsednik - rekao je tada, kao što je sada iznenada uskočio u politički ring sa željom da skine vladajuću koalicije koju čine HDZ, najveća srpska stranka u Hrvatskoj SDSS i nekoliko manjih i beznačajnih stranaka.

Blic ankete, koje su sprovedene u poslednja 24 časa, pokazuju izuzetnu prednost Milanovića u odnosu na premijera Andreja Plenkovića koji želi osvojiti treći mandat, ali sada sa bitno umanjenim šansama.

U svemu tome kao da SDSS ne postoji. Ćute, ne izjašnjavaju se i drže se po strani. Ni sa jednom rečju nije se obratio stranačkim simpatizerima i članovima ni Milorad Pupovac, kao što uostalom ćute i ostale stranke iz redova nacionalnih manjina, koje će verovatno i ovoga puta odlučivati izbore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?