OPET NAPAD NA SRBE U HRVATSKOJ: Nakon ustaških grafita, opljačkan paroh u Bjelovaru - Porodica živi u strahu

POLICIJA i dalje traga za krivcem, a nije poznato da li je povezana pljačka u porodičnoj parohovoj kući i grafiti sa ustaškim obeležjima na crkvi.

ОПЕТ НАПАД НА СРБЕ У ХРВАТСКОЈ: Након усташких графита, опљачкан парох у Бјеловару - Породица живи у страху

Foto: Printskrin/Jutjub/MUP HR

Parohu Stefanu Maksimoviću iz Bjelovara prvo su vandali išarali pravoslavnu crkvu ustaškim simbolima, a zatim provalili u porodičnu kuću. Nastavak je to brutalnih napada na Srbe širom Hrvatske, pa čak i u delu zemlje koji nije beležio mnogo nacionalističkih ispada. Parohu je ukradena veća količina novca, nakit i uspomena sa krštenja kćeri, pramen kose koje je paroh čuvao.

Ovih dana porodice paroha živi u strahu, dok policija pokušava da ulovi napadače. Kaže, neće da beži, ali je uplašen kao i svi drugi članovi porodice. Živi u Bjelovaru već dve i po godine, a do sada nisu imali nikakvog problema. Meštani su ih cenili, sa komšijama su bili u dobrim odnosima.

Paroh Maksimović nikad nije tajio ni svoju nacionalnost, niti veru, nego se njima ponosio. Ali, očito je to nekima smetalo, pa je prvo na fasadi crkve osvanulo ustaško „U“ i „Za dom spremni“, a zatim je sledila krađa u njegovoj kući i to usred dana. Supruga mu je za to vreme bila u šetnji sa kćerkom koja ima godinu i po, a on je obavljao crkvene poslove. Kada su se vratili kući videli su otvorena vrata, a paroh kaže da ne zna da li su isti vandali išarali i crkvu. I pre nego što je napadnut dom i crkva paroha Maksimovića isti slučaj razbojništva i krađe se dogodio i njegovom prethodniku, koji je opljačan dok je bio van kuće.

Hoće li i kada policija identifikovati pljačkaše i one koji su išarali pravoslavnu crkvu za sada ne zna, jer nikakve detalje ne žele zbog istrage davati u javnost. Činjenica je da napadi na Srbe u Hrvatskoj ne prestaju i da su natpisi po zgradama koji iskazuju mržnju pojavljuju dan za danom. Zadar, Split i dalmatinski gradovi su preplavljeni grafitima sa likom nacističkog vojnika, uz ustašku ikonografiju. Pozdrav „Za dom spremni“ je napisan na brojnim fasadama zgrada u hrvatskim gradovima, a stalno su na meti i objekti SPC. Očito, naoko strože kažnjavanje pojedinaca koji ispisuju poruke mržnje i napadaju ljude koji su druge nacionalnosti i vere ne daju rezultate, a nije u dovoljnoj meri angažovan i SSDS koji je koalicijski partner u sadašnjoj vlasti sa HDZ-om i može da ima uticaj da se takvi ispadi spreče.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)