PLENKOVIĆ IDE NA IZBORE ILI U BRISEL? Milanović i opozicija traže od premijera da se izjasni o budućim planovima

DOK hrvatski premijer Andrej Plenković uporno odbija da se izjasni o datumu izbora, nejasno je hoće li nakon njih ostati u Hrvatskoj ili nastaviti karijeru u Briselu. Hrvatska je među retkim državama u Evropi u kojoj se ove godine održavaju parlamentarni izbori, a da se ne zna kada će do njih doći. Razlog je stalno kalkulisanje stranke na vlasti, jer HDZ iz meseca u mesec pogađaju razne afere koje umanjuju šanse da ta partija treći put zaredom pobedi na izborima.

ПЛЕНКОВИЋ ИДЕ НА ИЗБОРЕ ИЛИ У БРИСЕЛ? Милановић и опозиција траже од премијера да се изјасни о будућим плановима

Andrej Plenković, Foto STA/ KATJA KODBA

Ni Plenković javno ne želi da kaže da li na izbore izlazi kao magnet za birače, kao ni da li će nakon njih na neko mesto u evropskoj administraciji.

Opozicija i predsednik države Zoran Milanović traže da se jasno izjasni, jer sve bi drugo bila prevara birača. Naime, hrvatski premijer uživa popularnost i među onima koji nisu u HDZ-u, pa će mnogi, u nedostatku pravih protivkandidata, zaokružiti na izborima njega, a ako "ode u Brisel", ostati razočarani i prevareni.

Kako sada stoje stvari, izbori će se verovatno održati u maju ili junu, ali nije isključeno ni da birači izađu na glasanje u septembru. To bi značilo da će biti "u roku", ni pre ni posle od redovnih izbora, ali za kampanju je važno da li će se održavati pre leta, kada mnogi građani koriste godišnje odmore. Vladajuća stranka se nada da je ministarskim aferama došao kraj, iako ni to nije sigurno.

Šef diplomatije Gordan Grlić Radman, najbogatiji hrvatski ministar, uz to što je "zaboravio" da prijavi milione evra koje je dobio od poslovanja svoje firme koja brine o odvozu ubijenih svinja, "zaboravio" je da u imovinsku karticu unese i vlasništvo kuće i kapelice. Mnoga neugodna iznenađenja mogla bi snaći još neke ministre ako neke istrage evropskih institucija budu privedene kraju.

Premijer Plenković uživa ugled u evropskim institucijama, ali sve zavisi kako će i Evropska narodna stranka proći na izborima. Iako je pretkampanja za evropske izbore već počela ostavkom Šarl Mišela, Plenković ne lobira za neko istaknuto mesto u Evropi, jer očito čeka kako će se dalje stvari razvijati. U slučaju da narodnjaci prođu loše, a Plenković ne ostvari uspeh na hrvatskim izborima, ne bi bilo šanse za njegovu evropsku karijeru, a ako ostvari pobedu kod kuće, a narodnjaci trijumfuju na evropskim izborima, sva su mu vrata otvorena.

Opozicija slaba

LAVINA afera do sada nije mnogo naštetila rejtingu HDZ-a, pre svega što je opozicija neverovatno slaba. Levi SDP nije poslednjih godina napredovao ni za milimetar i stoji u mestu, a na desnom spektru se pozicionirao Domovinski pokret, ali bez ikakvih šansi da samostalno dođe do izborne pobede. Zasada najveća srpska stranka u Hrvatskoj SDSS ćuti kakvi su im planovi, ali se pretpostavlja da će po treći put u koaliciju sa HDZ-om.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)