HRVATSKU 4 DRŽAVE NISU PRIZNALE: Proglasili nezavisnost pre 33 godine, ali ih neke zemlje i dalje izbegavaju

Novosti online

14. 01. 2024. u 15:49

SUTRA je 32. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. 15. januara 1992. su Hrvatsku priznale članice tadašnje Evropske zajednice, a Nemačka je taj dan odmah uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom.

ХРВАТСКУ 4 ДРЖАВЕ НИСУ ПРИЗНАЛЕ: Прогласили независност пре 33 године, али их неке земље и даље избегавају

Foto: piksabej

Međunarodno priznanje Hrvatske je postupno usledilo nakon proglašenja nezavisnosti Republike Hrvatske 25. juna 1991.

Istog dana razdruživanje je proglasila i Slovenija i sledeći dan su se novosamostalne države uzajamno priznale.

Paralelno je tekao proces razdruživanja Sovjetskog Saveza, gde su prednjačile baltičke države i Ukrajina, koje su priznale Hrvatsku tokom 1991, a od njih prva Litvanija. Te su države u to doba i same bile tek delimično priznate.

Zemlje koje su prednjačile u diplomatskim nastojanjima za međunarodno priznanje Hrvatske, svakako su bile Sveta Stolica i Nemačka. Vatikanska diplomacija, kao prva u svetu, još je 3. oktobra 1991. godine objavila da radi na hrvatskom međunarodnom priznanju.

Od opšte priznatih zemalja Hrvatsku je prvi priznao Island, 19. decembra 1991. Island je takođe prvi priznao i baltičke republike: Litvaniju, Letoniju, Estoniju. Istog dana je Nemačka objavila priznanje koje je međutim trebalo da stupi na snagu 15. januara 1992. Priznanje su najavile i Italija, Švedska i Vatikan. Vatikan je priznao Hrvatsku 13. januara, a San Marino 14. januara.

Dana 15. januara 1992. Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Evropske unije, te još i Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švajcarska. Sledećeg dana usledilo je priznanje još zemalja, a do kraja januara Hrvatsku su priznale 44 države.

Rusija je Hrvatsku priznala u februaru, Japan u martu, SAD u aprilu, a Indija u maju. Do 31. decembra 1995. Hrvatsku su priznale 124 države. Hrvatska i SR Jugoslavija sklopile su Sporazum o normalizaciji odnosa, koji je uključivao uzajamno priznanje, 23. avgusta 1996, a uspostavile su diplomatske odnose 9. septembra iste godine.

Ali, do danas Hrvatsku još nisu priznale četiri zemlje - Butan, Liberija, Niger i Tonga.

Među zemljama koje su relativno nedavno priznale Hrvatsku su Somalija koja je to učinila u februaru 2022, dok su Centralnoafrička Republika i Togo to učinili isti dan - 18. septembra 2023. Pedesetak zemlja nikad nije formalno donelo odluku o priznanju, ali su uspostavile diplomatske odnose što se tretira kao priznanje.

BONUS VIDEO: OVE IZJAVE VUČIĆA SU CENZURISALI HRVATSKI MEDIJI - Smetala im dva odgovora predsednika Srbije

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima