ŽELELI DA SE REŠE VUKOVA, PA UGROZILI ZDRAVLJE SVIH MEŠTANA: Užas u Hrvatskoj - Pronađeno mrtvo tele nepunjeno otrovom

Novosti online

24. 12. 2023. u 08:50

NA PODRUČJU Mazina pronađeno je mrtvo tele napunjeno opasnim otrovom i postavljeno, kako tvrde u udruženju BIOM, zbog ubijanja vukova.

ЖЕЛЕЛИ ДА СЕ РЕШЕ ВУКОВА, ПА УГРОЗИЛИ ЗДРАВЉЕ СВИХ МЕШТАНА: Ужас у Хрватској - Пронађено мртво теле непуњено отровом

Foto: Privatna arhiva

Međutim, reč je o velikom riziku za život svih divljih i domaćih životinja, ali i ljudi, piše Dnevnik.hr.

- Uvek je to šok i ljutnja da i dalje u civilizovanoj zemlji vidite leš mrtvog teleta zatrovanog i besramno postavljenog na pašnjaku - upozorava Boleslav Slocinski iz BIOM-a, u kojem su uvereni u namerno trovanje jer nisu prvi put videli ono što se dogodilo na području Mazina.

- Obrazac se vidi jasan. Generalno kroz zimu, od decembra do kraja februara u područjima gde obitava vuk ili šakal postavljaju se otrovni mamci na pašnjacima gde je nečuvana stoka. Onda dolaze vukovi, ptice, suri orao i beloglavi sup i pojedu tog mesa i za nekoliko minuta će uginuti - objašnjava Slocinski.

Otrov koji se koristi izuzetno je opasan već u vrlo malim količinama. Isti problem zabeležen je na gotovo istom mestu pre tri godine. Tada su iz BIOM-a otvoreno prozivali da to najverovatnije radi neko od lokalnih stočara da bi se rešio vukova.

Nažalost, stradavaju i druge životinje. U pokušaju trovanja divljih životinja na Rabu zbog otrovanog leša ovce uginulo je 17 beloglavih supova koji su, poput vuka, zaštićena životinja.

- Ilegalno trovanje životinja je nažalost prečesto i preprisutno...Tu se radi o pojedincima koji dolaze u sukob s divljim životinjama koje rade štetu njihovoj stoci. Nadamo se da će policija i tužilaštvo uraditi svoj deo posla kako bi se došlo do počinilaca - rekla je izvršna direktorka BIOM-a Ivana Selanec.

Policija je obavila uviđaj i u saradnji s ostalim nadležnim službama preduzimaju se radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti slučaja.

BONUS VIDEO: ADRENALINSKA VEVERICA: Drži se za grane dok oluja besni Krimskim poluostrvom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)