STRAHUJE SE OD NOVIH POPLAVA U SLOVENIJI: Rastu vodostaji reka, deo građana evakuisan

Novosti online

29. 08. 2023. u 09:46

NASTAVLjA se rast vodostaja reka u Sloveniji, posebno u severnom i istočnom delu zemlje. Vodostaj raste i u onim rečnim slivovima koji su bili pogođeni prethodnim poplavama.

СТРАХУЈЕ СЕ ОД НОВИХ ПОПЛАВА У СЛОВЕНИЈИ: Расту водостаји река, део грађана евакуисан

FOTO: Tanjug/AP

Agencija Republike Slovenije za zaštitu životne sredine (Arso) izdala je narandžasto upozorenje za celu zemlju osim za severozapadni deo, koji je obojen žuto.

Pojedine manje reke u središnjem delu zemlje već bi tokom noći mogle naglo i ponegde jako da porastu, posebno u Notranjskoj, u predalpskom gorju i na području Karavanki i Kamniško-Savinjskih Alpa. Zbog promenjenih uslova nakon poslednjih poplava na deonicama gde su tokovi i korita reka izmenjeni i mestima gde još ima nanosa materijala i odrona otpadne vode će oticati drugačije nego inače.

FOTO: Tanjug/AP

Geološki zavod Slovenije upozorava na povećanu opasnost od ponovnog aktiviranja klizišta na područjima gde su se aktivirala tokom nedavne katastrofe, piše Delo.

Nevreme s jakim pljuskovima i vetrom stvaralo je probleme još juče. U opštini Koper jak vetar oštetio je krov Osnovne škole Šmarje i natkrivenu tribinu na stadionu Bonifika, a tuča je pogodila Ajdovščinu.

U glavnom gradu voda je poplavila nekoliko podruma i ulica, a neke vozače morali su da spasavaju iz poplavljenih podvožnjaka. U Gorenjskoj je takođe poplavljena infrastruktura, ali meštani su posebno zabrinuti zbog klizišta. Na škofjeloškom području je iz predostrožnosti evakuisan deo građana.

Foto: Tanjug/AP

Zapovednik slovenačke Civilne zaštite Srečko Šestan je na Televiziji Slovenije rekao da se najgori scenario ipak nije ostvario. Ponovio je kako su pripadnici civilne zaštite u pripravnosti. Iako je prognoza za danas bolja, preporučio je građanima da budu oprezni. Prema najavama meteorologa, sutra će u Sloveniji doći do potpunog smirivanja vremena.

BONUS VIDEO: Ovako policija u Nevadi rešava blokade puteva od strane aktivista

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)