U HRVATSKOJ IZRABLJIVALI RADNICE SA FILIPINA: Jadni ljudi radili u nehumanim i nečovečanskim uslovima

Novosti Onlajn

11. 07. 2023. u 07:10

SVAKI dan u nedelji provodili su na svojim radnim mestima, radeći najmanje devet sati, bez prava na bolovanje, godišnje odsustvo ili slobodan dan, za 600 evra mesečno, a kada su se, posle višemesečne eksploatacije, konačno pobunili, poslodavac je počeo da im preti i odbijao je da vrati radne dozvole.

У ХРВАТСКОЈ ИЗРАБЉИВАЛИ РАДНИЦЕ СА ФИЛИПИНА: Јадни људи радили у нехуманим и нечовечанским условима

Foto: Profimedia

Ovo je priča o grupi od 25 Filipinaca koji su radili za Željku i Antona Glasnovića, vlasnike kompanije Sinovi groma d.o.o., koja poseduje oko trideset kioska ili duvanskih radnji širom Zagreba. Radnici se često traže, pa je tako u vreme pisanja ove priče na njihovim kioscima bio natpis: "Tražimo radnike". Dva bivša radnika su se javila za Index, koji nas je iz straha zamolio da sakrijemo njihov identitet.

Naši sagovornici u kioscima u vlasništvu pomenute kompanije počeli su da rade prošle godine. Oni su tamo došli preko agencije za zapošljavanje stranih radnika, koja posluje u Hrvatskoj, ali ima filijalu na Filipinima. Da bi se došli u Hrvatsku, morali su da joj plate oko 1100 dolara.

Radim bolestan

- Kada su nam rekli da ćemo raditi u prodaji, svi smo zamišljali prodavnice i tržne centre. Kada smo došli na te kioske, osećali smo se pomalo prevareno - kaže sagovornik i dodaje:

- U ugovoru piše da ćemo dobijati 80 evra mesečno za hranu. Ali nismo dobili nikakav novac. Toni, kako smo ga zvali, doneo bi nam kutiju namirnica, pre svega povrža. Vrlo brzo bi se pokvarili jer smo imali dva mala frižidera na dvadesetoj za koje nas ne bi bilo briga - kaže jedan od Filipinaca.

U ugovoru koji su nam pokazali, a koji su potpisali sa agencijom, navodi se i da imaju pravo na slobodan dan, godišnje odsustvo i bolovanje, kao i da će im biti isplaćeno između 30 i 50 posto plate. U praksi su, tvrde, radili svaki dan, ponekad čak i bolesni.

- Kada je neko bio bolestan, vlasnici bi rekli da nema ko da radi i da moramo da dođemo do posla. Radili smo i razboleli se. Neki od obolelih su čak radili duple smene, ali su te duple smene uglavnom plaćene - kažu oni.

"Nije nam vratio pasoše"

Žene su, od kada su zaposlene, radile apsolutno svaki dan. Njihovo radno vreme počelo bi u 5.30, a vlasnik bi ih pokupio ispred smeštaja već u 5 časova. U jutarnjoj smeni, kažu, radili su do 00.14, kada je počela popodnevna smena, koja bi trajala do 30 časa, ali bi zapravo, kako kažu, ostali u kiosku do 23 časova. Petkom i subotom njihove smene bi trajale od 00 do 00:00 i od 5:00 do 14:30.

Njihov prekovremeni rad, kaže sagovornik, uglavnom nije plaćen.

- Najgore je bilo od nedelje do ponedeljka jer ćemo se vratiti kući posle jedan sat posle ponoći, a morali smo da krenemo na posao u 1 ujutru, tako da smo uglavnom spavali manje od četiri sata - kažu oni.

Sagovornici kažu i da im je vlasnik uzeo pasoše i uskladištio ih u kancelariji.

- To je uradio nakon što ga je jedan od radnika napustio i napustio Hrvatsku. Onda se veoma naljutio i od tada svima uzima pasoše. Rekao nam je: 'Ovo je tvoja krivica, ti si me naterao na to' - rekla je jedna Filipinka.

Ali to, prema njihovim pričama, nije najgora stvar koja im se desila. Kako kažu, radnica je samo nekoliko dana nakon što je počela da radi doživela pljačku. Pljačkaš je uperio nož u nju i uspeo da ukrade novčiće koje su držali blizu prozora kroz koji se odvija kupovina i plaćanje robe.

- Posle toga je pozvala vlasnika i rekla mu za pljačku. Prvo ju je pitao telefonom da li je pljačkaš uzeo novac. Potom je viknuo da je trebalo da sakrije novac u toaletu. Kada ga je pitala da li bi pozvao policiju, rekao je da neće. Niko nije znao zašto - rekli su sagovornici.

"Morali smo da piškimo u kadu"

To se, kako kažu, dogodilo u duvanskoj radnji u Španoviću, ali najgora stvar je, prema njihovim rečima, da li raditi u kioscima na Selskom putu ili u Prilazu barona Filipovića.

- U kiosku kod barona Filipovića, poslodavac nas je zaključao u kiosk. Razlog je bio taj što brava nije radila iznutra. Zaključao nas je i dao nam ključ kroz prozor, da bi popodnevna smena mogla da se otključa kada dođe na posao. Rekao je da je to zbog naše bezbednosti, ali šta ako je izbio požar? Takođe, oni koji su radili duplu smenu tamo nisu mogli da izlaze po ceo dan, tako da nisu imali šta da jedu osim grickalica na kiosku - kažu.

- Nije bilo toaleta u kiosku na Selskom putu. Bila je nekakva kada i morali smo da prebegnemo u njemu. Jedna žena koja je tamo radila imala je srčanih problema, već je imala jedan srčani udar i visok krvni pritisak. Jednog dana je bila bolesna i boleo je stomak. Zamolila je vlasnika da je premesti na drugi kiosk, zbog problema sa varenjem, ali je on to odbio. Kako nije mogla da ode do toaleta i prebegne tamo, rekla je da tog dana mora da ostane kod kuće.

Sledećeg dana je doživela nešto što ju je traumatizovalo. Kada je poslodavac došao po nju ispred kioska i kada je htela da uđe u auto, ušla je na pola puta, a on je već bio na putu. Vež je bila na pola puta do auta. Zamalo joj je pregazio nogu. Bila je ubeđena da je kažnjava jer nije želela da radi kada je bolesna - rekli su sagovornici.

"Stalno nam je govorio da postoji nestašica robe"

Naši sagovornici kažu i da su neki od njih znali da skinu novac sa plata jer, kako je navodno tvrdio, kiosku nije nedostajala roba. Kažu da su morali da urade inventar i da će sve biti na broju, ali kasnije, kada je proverio u stanju računara, uvek je nešto nedostajalo i ubeđeni su da je nešto promenio na kompjuteru kako bi ih ubedio da nešto nedostaje.

Ispričali su nam i o događaju kojem su prisustvovali neki od radnika. Oni tvrde da je Glasnović izvukao pištolj u raspravi sa bivšim radnikom.

- To je bilo u kiosku u Gajniceu. Tamo je došlo do pljačke i Toni je bio ubeđen da ga je namestio hrvatski radnik koji je tamo radio. Dao je otkaz i radnik ga je čekao sledećeg dana besan na nekoliko prijatelja i napao ga. Nakon što je otišao, Toni se vratio do automobila i izvadio pištolj pred radnicima koji su ga čekali u kolima. Devojke koje su to videle tresle su se od straha - kažu.

"Rekao je da ćemo biti deportovani"

Zbog svega toga, oko 25 radnika sa Filipina dalo je otkaz u isto vreme, a onda je, prema rečima naših sagovornika, počela prava drama. Vlasnik im je, kažu, rekao da im neće vraćati papire, to je pitanje, otkazuje radne dozvole.

- Kada smo dali otkaz, vlasnici su bili ljuti. Toni je rekao nekima da će ih proganjati sve dok su u Hrvatskoj. Takođe nam je rekao da nas neće odjaviti kao kaznu. Takođe je zapretio da će se postarati da svi budemo deportovani. Nekima od njih nije dao poslednju platu, a kada smo ga pitali o tome, slao je uvredljive poruke - rekla je Filipinka koja nam je prosledila poruke koje je Glasnović slao kolegama.

Šta Državni inspektorat kaže o kompaniji?

Državni inspektorat je potvrdio da postoje povrede prava radnika u preduzeću Sinovi gromova, iz čega kažu da su od aprila 2019. godine, kada je osnovan Državni inspektorat, do aprila 2023. godine, "izvršili ukupno 20 inspekcija, tačnije 17 inspekcija iz oblasti radnih odnosa i tri inspekcije u oblasti bezbednosti na radu".

Oni su istražili 36 mogućih prekršaja i podneli šest prijava i izdali šest prekršajnih naloga.

Vlasnik: Pobegli su u sezonu

Index je kontaktirao vlasnike kompanije preko telefonskog broja koji stoji na njihovim kioscima na oglasu u potrazi za novim radnicima. Kada smo se predstavili, čovek koji nas je kontaktirao rekao nam je da on nije vlasnik, ali je brzo ušao u razgovor sa nama i prvo okrivio vlasnika agencije Anenijas za odlazak Filipinaca, preko koga su Filipinci došli u kompaniju Sinovi Gromova. Na pitanje da li je 25 Filipinaca dalo otkaz u poslednjih mesec dana, on je rekao da ih je "pokupio onaj koji ih je doveo".

- Agencija ih je pokupila i otišli su na druge poslove, neki u Italiju, drugi u Španiju. Neki su samo doljli i nastavili dalje. Mi smo samo prvi korak do njih, prvi ulaz u njih", rekao je on. Onda im je izneo tvrdnju da vlasnik te agencije sada pravi probleme, da ih je prevario i tražio da mu plate račun, a da on to nije mogao da uradi već su platili avionske karte i radne dozvole. "Tip nas je odradio. Mi smo u ratu sa njim, treba ga prijaviti - zaključuje on, ali je na kraju ostavio mogućnost da su i ti Filipinci obojicu prevarili i pobegli na druga radna mesta.

Tvrdi i da im nije uzeo pasoše, da ih je vratio čim im je dao papire, a takođe je tvrdio da tih Filipinaca sada više nema, da su svi napustili Zagreb.

- Problem je što nekima od njih nisu istekle radne dozvole i što žele da ih otkažemo kako bi mogli da rade sa njim u Splitu. On ih preprodaje, to svi rade tebi, kada je sezona, oni pobegnu. Bili smo prevareni, advokat je hteo da tuži, ali smo odustali - kaže.

- Obećali su tim ljudima da će raditi na ribljoj pijaci. Sada je lud jer nas je zamolio da otkažemo radne dozvole. Te agencije ih preprodaju dva ili tri puta - rekao je čovek sa kojim smo razgovarali.

"Gde su loše išle? Neću da otkažem dozvolu kada tražim radnike"

Čovek sa kojim smo razgovarali tvrdi da su im radne dozvole istekle. Na pitanje da li moraju da mokre po kantama kaže da nisu, da mogu da idu u toalet gde god požele. Na pitanje da li ih zaključava u kiosk, rekao je da nije, da se to desilo tek posle provale.

- Gde su loše išle? Došli su ovde besplatno i otišli na bolje poslove. Neću ti otkazati dozvolu, jer tražim nove ljude u CIHI. Sedeli su tamo i nikada im nije bilo bolje, a sada tamo rade i rade nelegalno - tvrdi on i dodaje da su zbog njih zatvorili četiri kioska. On takođe tvrdi da su se sada dogovorili sa drugim radnicima agencije za zamenu, koji bi uskoro trebalo da dođu kod njih.

Kada smo ga pitali da li moraju da rade bolesno i da li moraju da rade duple smene, on se nasmejao i rekao da to nije istina. "Tražili su od mene da radim više da zaradim više novca", rekao je on. O navodima Državnog inspektorata rekao je da je samo za Inspektorat ustanovio da u jednom kiosku navodno nemaju toalet i da se to odnosi na činjenicu kršenja Zakona o radu, ali da su ga oni napravili. Za ostale navode kaže da nisu tačne, a za kazne kaže da ih nije dobio.

Pitali smo ga i o presudama i otvorenim sudskim predmetima.

- Vidi, mi radimo već 20 godina, znaš kakvi nam ljudi rade? Dolaze i uzimaju novac, dolaze sa zaštićenim računima. Svakakvi ljudi dolaze. Takođe smo dobili presude protiv ovih radnika. To je borba za vas, to svi ljudi imaju - rekao je čovek sa kojim smo razgovarali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove