I NEMCI IM OKREĆU LEĐA: Turisti sve više otkazuju rezervacije za letovanje u Hrvatskoj, lude cene teraju goste

REZERVACIJE za letovanja u Hrvatskoj se masovno otkazuju. Apartmani su prazni, loše su prognoze za jul i avgust, a sve zbog nekontrolisanog divljanja cena na Jadranu.

И НЕМЦИ ИМ ОКРЕЋУ ЛЕЂА: Туристи све више отказују резервације за летовање у Хрватској, луде цене терају госте

Foto: Free Images Pixabay

Padaju svi „rekordi” sa poskupljenjima, a sigurno je najalarmantniji primer grabeži šta je uradio jedan splitski taksista. On je Amerikancu od Splita do trideset kilometara udaljenog Trogira naplatio vožnju 900 evra! Neverovatna je skupoća u restoranima i kafićima, a svakodnevno inostrani turisti na društvenim mrežama objavljuju snimke računa na kojima se vidi da lignje koštaju više od 20 i 30 evra, a kafa sedam do 10 evra. 

Beže turisti, najviše Nemci, koji ne mogu da veruju da je Hrvatska poskupela za više od 50 odsto u odnosu na prošlu godinu. Otkazuju i Česi, koji specijalnim vozovima dolaze na Jadran.

Apartmani su prazni, naročito u Dubrovniku i Splitu, pa vlasnici preko noći snižavaju cene, koje su za jednosobni apartman do juče bile i 250 evra. Crveni alarm je upaljen i za hotelijere koji ne mogu da popune sobe, jer se cene kreću od 300 evra za noćenje, pa naviše. Hrvatska je definitivno od jeftine destinacije za strance postala preskupa, a cene su na nivou Švajcarske i više.

Dok vesti sa Jadrana ukazuju da sezona ne ide po planu, ministarka turizma Nikolina Brnjac tvrdi da nema panike i da će na kraju leta biti rezultati kao rekordne 2019. godine.

Foto: Jelena Subin

- Hoteli da bi privukli radnike moraju im dati visoke plate i to je jedan od razloga poskupljenjima. U današnje vreme vesti o cenama šire se brzinom munje po društvenim mrežama, pa moraju da budu oprezni da ne oteraju turiste - tvrdi ministarka.

Poznati ekonomista Ljubo Jurčić kaže da je daleko preterano da kugla sladoleda košta tri evra i više, dok je u susednim državama mnogo jeftinije.

- Za usluge koje Jadran omogućuje zaista je sve preskupo. Kada bi se povećao kvalitet, onda bi sadašnje cene imale opravdanje. Ovako se rade strategije oko turizma, a pomaka nema.

Split je postao mesto gde sve više dolaze mladi koji nemaju para, pa gradska vlast vodi bitku sa turistima koji nemaju ni najelementarniju kulturu ponašanja. Jedan je urezivao ime na Dioklecijanovoj palati, a turistima u Dubrovniku opet se zabranjuje da vuku kofere na kolicima po Stradunu, već moraju da ih nose. Neka mesta su odredila kazne od 150 evra ako turista sa psom dođe na plažu.

Foto: Free Images Pixabay

Ni privatni vlasnici apartmana ne odustaju od poskupljenja, tako da Splićani nude za vreme letnjeg muzičkog festivala "Ultra" sobe bez kupatila za 300 do 400 evra. Ostaje da se vidi na kraju leta ko će na ovom odmeravanju snaga sa cenama imati koristi, vlasnici apartmana kojih je ove godine 33.000 više nego lane, ili turisti koji su dolazili u Hrvatsku zbog čistog mora i razumnih cena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!