HRVATSKI GENERALI UKRSTILI KOPLJA: Svađa penzionisanih oficira posle "nepriličnog" susreta u Islamskom centru u Zagrebu

RAT bivših hrvatskih generala iz Generalskog zbora dosegao je kulminaciju, a uvrede i optužbe lete sa svih strana. Nedavno je iz članstva izbačen i Ljubo Ćesić Rojs, a sve je počelo otvorenim pismom dvanaestorice generala koji su izrazili protest što se predsednik njihove organizacije Marinko Krešić sastao u prostorijama Islamskog centra u Zagrebu sa izaslanstvom Udruženja generala BiH.

ХРВАТСКИ ГЕНЕРАЛИ УКРСТИЛИ КОПЉА: Свађа пензионисаних официра после неприличног сусрета у Исламском центру у Загребу

Foto: Printskrin

Ćesić Rojs javno je postavio pitanje jesu li među generalima iz susedne države bili i oni koji su odgovorni za ratne zločine, a to je bilo dovoljno da se izbaci iz članstva. Pobunjeni generali su tvrdili da je vođstvo generalskog zbora išlo u Islamski centar "na kolenima", a najviše im je zasmetao general Džemal Merdan, za kojeg tvrde da je, kao pripadnik JNA, učestvovao u borbama u Hrvatskoj početkom devedesetih godina prošlog veka.

Sastanak u Islamskom centru su nazvali "specijalna operacija glupost". Ćesić Rojs je predsednika Generalskog zbora optužio za veleizdaju.

- Ovako nije bilo ni za vreme Tita, a u pozadini svega su Stipe Mesić i Vladimir Šeks - poručio je kontroverzni Ljubo Ćesić Rojs, koji je pre vojne karijere bio vozač autobusa i bio je za upravljačem autobusa koji je dovezao hrvatske redarstvenike na Plitvice, posle čega su počeli sukobi u Lici. - Govore mi da je u ovo upetljan premijer Andrej Plenković, a da ja kao šurujem sa Zoranom Milanovićem.

Ćesića Rojsa u penziju je poslao bivši hrvatski predsednik Stipe Mesić, a hrvatska ga javnost pamti posle rečenice: "Ko je jamio, jamio", čime je želeo da kaže, na kajkavskom, "ko je uzeo, uzeo je", te da se "podvuče crta" i zaboravi kriminal za vreme i posle Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Sukobi u vrhu udruženja bivših hrvatskih generala nisu od juče, ali sada padaju teške reči, pa izbačeni Ćesić Rojs svoje društvo naziva "gemišt bojna".

- Nismo mi crkvena zajednica da idemo u džamiju, na druženje s Alijinim generalima. Nisu oni generali BiH, hteli bi da budu i Hrvati i Srbi. Oni mogu samo boci odrezati glavu, kad nemaju otvarača za vino. Da dođe saobraćajna policija ispred Hrvatskog generalskog zbora mogla bi mesečnu platu zaraditi, nema ispod dva promila - veli on.

Posle najnovije afere Generalski zbor izdao je saopštenje da neće da trpi anarhiju, a vođstvo poručuje da između starih generala nema svađa. Novoizabrani predsednik Generalskog zbora Marinko Krešić kaže da se vođstvo neće baviti dnevnom politikom, već će pripremati bezbednosne analize koje mogu da koriste državnim institucijama.

Albanac Ademi: Kao da sam četnik

RANIJE je Generalski zbor napustio bivši general Rahim Ademi pošto mu je zabranjeno da u službenim prostorijama dobije zlatnu plaketu zbog njegove knjige "Samo istina". "Ovakvom odlukom su me duboko uvredili, ponizili i postupili kao da sam četnički general", kazao je general koji je kosovski Albanac, a posle napuštanja JNA se pridružio Hrvatskoj vojsci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)