SKANDAL U HRVATSKOJ: Svađa zbog ustaškog pozdrava u Saboru

Novosti online

19. 04. 2023. u 11:23

VLADIN predlog izmena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira izazvao je danas burnu raspravu u Saboru Hrvatske.

СКАНДАЛ У ХРВАТСКОЈ: Свађа због усташког поздрава у Сабору

Foto: N. Fifić

Poslanici u Saboru danas raspravljaju o Vladinom predlogu izmena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je izazvao veliku pažnju javnosti.

- Uvodite drakonske kazne, uvodite verbalni delikt - kazao je poslanik Miro Bulj.

- Kolega Bulj, ne možete sada o sadržaju, šta je pogrešno u proceduri? - pitao ga je Jandroković.

- Pogrešno je što uvodite verbalni delikt kako biste između ostalog prosuđivali šta su lažne vesti i kako biste vi kažnjavali HOS-ovce za njihov pozdrav 'Za dom spremni' - kazao je Bulj te dobio prvu opomenu.

Bulj je nastavio da govori, a Jandroković mu je dao i drugu opomenu.

Potom je poslanik Željko Sačić ocenio da su izmene Zakona protivne Ustavu. Bauk je upozorio je da se radi o propisu koji je represivan, a Bulj je zatražio pauzu.

- Vidi koliko vas se okupilo, da biste progurali verbalni delikt. Ko će prosuđivati šta su lažne vesti. Vi ste ovo nametnuli i našli model kako kazniti ljude koji su se borili u HOS-u i koji legitimno pozdravljaju pozdravom 'Za dom spremni' - kazao je Bulj.

- Kolega Đakić, sve hrvatske branitelje pozivam, nemojte ovo podržati, ovo je ukidanje prava slobode govora. Na koji vi način menjate ovaj zakon po hitnoj proceduri. Koliko je Vlada lažnih vesti o kovid merama dala. Ko je odgovoran za to. Zbog čega su nas proganjali. Kada je Putin prvu granatu ispalio na Ukrajinu, nema više korone - rekao je Bulj.

Potom je poslanik Davorko Vidović kazao je da je Poslovnik povređen jer je Bulj sve njih, branitelje, uporedio s onima koji podržavaju pozdrav Za dom spremni.

- Mi hrvatski branitelji, najveći deo nas, nismo nikada stajali iza tog pozdrava. Mi se nismo borili za ustašku tvorevinu - kazao je.

Predsednik Sabora pozvao je zastupnike da se vrate na temu.

Javio se i poslanik Milorad Pupovac.

- Izvikivanje za vreme rasprave u Saboru ustaškog zločinačkog pozdrava 'Za dom spremni', kao što je to učinio pre nekoliko minuta zastupnik, teška je uvreda i poziv na mržnju i nasilje - kazao je Pupovac.

Jandroković je potom rekao da je to neprihvatljivo, i da objašnjenje treba dati Bulj.

Grmoja je takođe rekao da vladajući guraju verbalni delikt u proceduru.

- Sporno vam je da se u kontekstu Domovinskog rata, ne govorim ustaškog režima, spominje Za dom spremni - kazao je Grmoja, a Jandroković mu je rekao da ne deli demagogiju.

- Igra vam Slava Ukrajini, a odrekli ste se hrvatskih branitelja - nastavio je, nakon čega je Jandroković digao glas i pozvao ga da sedne.

- Ne možete opravdati ono što se ne može opravdati. Bulj nije bio jasan oko toga već je upotrebio te reči na dvosmislen način, nije govorio o Domovinskom ratu. Molim vas da tu vrstu rasprave završimo, nije pametna niti korisna - kazao je Jandroković.

- Koleginice i kolege, vi znate da je kažnjivo upotrebljavati simbole i reči povezane s ustaškim režimom. Ne igrajte se s takvim stvarima jer ćete biti sankcionisani - kazao je Jandroković.

Potom se opet javio zastupnik Sačić koji je dobio drugu opomenu, a pritom je povikao da "neće da sedne", nakon što mu je Jandroković poručio da sedne. Jandroković je zatražio da prestane. Bulj je opet dobio reč i ponovio svoje mišljenje.

Jandroković mu je dao i treću opomenu. Onda je Bulj ponovio da je to govorio u kontekstu Domovinskog rata, a Jandroković mu je dao i četvrtu opomenu i zamolio da nastupi sabornicu.

- Kolega Bulj, molim vas napustite salu - kazao je.

Potom je određena kratka pauza.

(vecernji.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BRUKA I SRAMOTA: Ovo je Novak Đoković doživeo u Rimu