KAKO JE POČEO KRVAVI RASPAD JUGOSLAVIJE? Hrvatska za Srbe imala plan NDH - Trećinu pobiti, trećinu proterati i trećinu asimilovati

Novosti online

02. 04. 2023. u 19:26

HRVATSKA je krajem prošlog veka svoje ciljeve želela da ostvari na sličan način kao i NDH, a to znači trećinu Srba treba pobiti, trećinu proterati i trećinu asimilirati ili nasilno pokatoličiti, smatra predsednik Skupštine Republičke organizacije starešina Vojske Republike Srpske pukovnik Blagoje Kovačević.

КАКО ЈЕ ПОЧЕО КРВАВИ РАСПАД ЈУГОСЛАВИЈЕ? Хрватска за Србе имала план НДХ - Трећину побити, трећину протерати и трећину асимиловати

Foto: EPA

- Da su namere hrvatskih vlasti bile iste kao i NDH 1941. godine govori podatak da su oni izvršili oružanu agresiju na BiH u martu 1992. godine iako su na tim prostorima već bile jedinice UNPROFOR-a i bivše JNA, pošto je tada BiH još uvek bila deo Jugoslavije. To je bila otvorena agresija, tim pre jer su i muslimani i Hrvati u BiH, po uzoru na hrvatsku antisrpsku politiku, 10. juna 1991. godine formirali paravojne strukture oličene u zloglasnim formacijama "Zelene beretke" i "Patriotska liga", te HOS ... Činjenica je da su u to vreme jedine zakonite oružane sile bile Vojska Jugoslavije i MUP BiH - navodi Kovačević za Srnu.

On podseća i na tragični 1. mart 1992. godine koji je pored nelegalnog referenduma muslimansko-hrvatske koalicije u srpskom sećanju ostavio posebno tužan trag, a to je ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića, jer pucanj u njega bio i pucanj i u Srpsku pravoslavnu crkvu, najveću svetinju srpskog naroda, ali i u srpsku državu jer je tada oteta, zgažena i zapaljena srpska trobojnica.

Prema njegovim rečima, 3. marta hrvatska vojska napada Brod, a potom 26. i 27. marta i Sijekovac gde čini krvave zločine nad nevinim srpskim narodom, koji su nastavljeni i na području Kupresa, te sela Ravno, što je bio definitivan uvod u, za Srbe, neželjeni krvavi građansko-verski sukob u BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)