LOV NA NASLEDNIKE DUGOVA: Podaci o maloletnicima sada ”na izvol'te”

MASOVNO cure podaci od građana koje ganjaju uterivači dugova, pa i za maloletne osobe. Tako je iz firme EOS Matriks procurilo čak poverljivih podataka od 181.000 građana, među kojima stotinjak nije napunilo ni šesnaest godina.

ЛОВ НА НАСЛЕДНИКЕ ДУГОВА: Подаци о малолетницима сада ”на изволте”

foto V Mitrić

Nedavno je iz firme B2 Kapital postalo dostupno javnosti podaci za 77.000 građana, ali praktički ništa nije urađeno nakon toga.

Jedna od agencija za naplatu potraživanja EOS Matriks imala je u svojoj evidenciji podatke, među kojima je i identifikacijski broj za 294 maloletnika, navodno zbog sudskih postupaka oko nasleđivanja. Tako agencije čuvaju podatke o članovima porodica, naslednicima, koji su sada dostupni javnosti i time su povređena prava ne samo punoletnih građana, već i maloletnika.

Hrvatska već godinama nema zakonsku regulativu o radu agencija za naplatu dugova i oni deluju van zakona. Najčešće je reč o inostranim agencijama koje od banaka kupuju nenaplative kredite i onda ih pokušavaju naplatiti. U svojim bazama podataka čuvaju poverljive informacije koje ne bi smele uopšte imati, jer je Hrvatska donela pravila o zaštiti ličnih podataka. Tako se ide i korak napred pa se prikupljaju podaci od dece dužnik koja su maloletna, a agencije se pravdaju da je reč o ”intelektualnom vlasništvu koje nije namenjeno javnosti”. Istovremeno se ne obaveštavaju naslednici dugova da su na listi agencija, već se sve radi njima iza leđa.

Na listi EOS Matriksa našlo se i stotinjak mlađih maloletnika, dece koja još pohađaju školu i nemaju nikakve veze sa dugovima njihovih roditelja. Reagovala je i pravobraniteljica za decu Helenca Pirnat Dragičević koja tvrdi da je to beskrupolozno uznemiravanje dece, koja je o tome obavestila i Ministarstvo finansija, ali se ništa nije dogodilo.

Otvorena je i istraga o curenju ličnih podataka a kao i uvek ništa nije konkretno urađeno. Čak odgovorne institucije nisu upoznate kako su agencije došle do podataka koji uključuju adresu, broj mobilnog, zaposlenje i mnoge druge, a svi zatvaraju oči pred očitim kršenjem zakona. U konačnici država stane na stranu agencija, a dužnici su nemoćni. Iako leve političke stranke uporno zagovaraju donošenje zakonskih rešenja koja bi regulisala rad uterivača dugova to se godinama ne događa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)