DEMONSTRACIJA MOĆI: NATO u Jadranu - Na američkom nosaču 90 letelica, poslali i nuklearnu podmornicu sa Tomahavk projektilima (FOTO/VIDEO)

JADRANSKO more puno je ratnih brodova NATO saveza, a u ovom času tu su dve udarne grupe nosača aviona, američka raketna krstarica i italijanska fregata.

ДЕМОНСТРАЦИЈА МОЋИ: НАТО у Јадрану - На америчком носачу 90 летелица, послали и нуклеарну подморницу са Томахавк пројектилима (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Amerikanci su poslali u Jadran nosač aviona Džordž Buš i nuklearnu podmornicu sa krstarećim projektilima Tomahavk, Italijani nosač aviona Kavur, dok Španci desantni brod Huan Karlos I. Samo na američkom nosaču je 90 aviona i helikoptera.

U kratkom saopštenju 6. američke operativne flote kaže se da je reč o zajedničkim operacijama brodova u Jadranu, pod nazivom ”Neptun strajk 23.1”, ”čime se pokazuje posvećenost NATO-u u osiguranje bezbednosti u regionu. Nema informacija gđe se brodovi nalaze, dok hrvatska strana ne izveštava o ovoj operaciji i ne zna se da li i Hrvatska mornarica na bilo koji način učestvuje u toj vežbi. Poznato je samo da su hrvatski brodovi Vukovar i Dubrovnik zajednički proveli vežbu sa Špancima sa Huan Karlosa I i fregate Blas de Lezo. Vežba je održana u akvatoriju južno od ostrva Lastovo,  a radilo se o taktičkom manevrisanju, simulaciji raketnih udara i proturaketne odbrane. Hrvatsko ministarstvo odbrane samo je saopštilo da je sa ostrva Vis, Mljet i Lastovo promatrano provođenje vežbe.

Jadran sve više postaje ”opasno” more, puno ratnih brodova i podmornica, mesto gde NATO provodi česte vojne vežbe u kojima učestvuju mornarice zemalja članica. Američki nosač aviona Džordž Buš već je bio u Jadranu prošle godine kada je kratko boravio i u Splitu. Reč je o supernosaču iz klase Nimic američke ratne mornarice na nuklearni pogon, dužine 333 metara i jedan je od najvećih ratnih brodova na svetu. Košta 6,2 milijarde dolara, a matična mu je luka Norfolk u američkoj državi Virdžiniji.

Nosač aviona takvih karakteristika odlazi van Amerike samo u posebnim misijama, a u kombinaciji sa najsmrtonosnijom podmornicom na svetu koja može za šest minuta lansirati 154 rakete Tomahavk očito Amerikanci i NATO provode specijalnu akciju šireg značaja. Nuklearne podmornice mogu biti pod vodom i devedeset dana a da ne dođu do površine, a gađati mete udaljene više od 1000 kilometara.

Kavur je zapovedni brod italijanske ratne mornarice izgrađen 2008. godine, a najveći je brod koji je Italija napravila, dug 244 metara. Ima devet paluba, a letna je dugačka 6800 metara. Može da ukrca 20 aviona i helikoptera, a koristi se za planiranje borbenih zadataka. Bio je takođe u Hrvatskoj, privezan na gatu luke Gruž u Dubrovniku. I španski brod ide među one koji su opremljeni najmodernijom tehnikom, dužine 230 metara i najveći je izgrađen za potrebe Armade Espanjole.

Sve to ukazuje na ozbiljnost vežbi u kojima učestvuju najelitnije jedinice i brodovi tri zemlje članice NATO-a, koje se najverovatnije odvijaju u italijanskom i hrvatskom delu Jadrana. Inače, Jadran sve češće posećuju inostrani brodovi i podmornice, a prošle godine tu je bila i jedna od najsavremenijih ruskih nuklearnih podmornica Severodvinsk i to u blizini talijanske obale.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)