SRBIJA NAJVEĆI PRIJATELJ, BUGARSKA NAJVEĆA PRETNJA: Sve veći broj građana Severne Makedonije skeptičan prema Evropskoj uniji

Tanjug

08. 02. 2023. u 18:52

U SEVERNOJ Makedoniji raste skepticizam prema Evropskoj uniji, a najveća pretnja zvaničnom Skoplju je Bugarska, dok se Srbija ističe kao najveći prijatelj, zaključak je rezultata istraživanja Evrometar, koje je agencija Brima sprovela od 12. do 27. decembra prošle godine.

СРБИЈА НАЈВЕЋИ ПРИЈАТЕЉ, БУГАРСКА НАЈВЕЋА ПРЕТЊА: Све већи број грађана Северне Македоније скептичан према Европској унији

Arhiva

Prema ovom istraživanju, visokih 72 odsto ispitanika veruje da se Makedonija kreće u pogrešnom pravcu. U pogledu temeljnih društvenih vrednosti, visokih 61 odsto ispitanika smatra da nema demokratije. Povećao se skepticizam u pogledu ulaska Severne Makedonije u Evropsku uniju. Naime, 49 odsto se slaže da je ulazak u EU dobra stvar za zemlju, naspram 34 odsto onih koji tako ne misle.

- Imamo rekordno niske brojke u pogledu poverenja i odnosa građana Makedonije prema EU i odnosa prema samom procesu integracija. Na pitanje kakav je odnos EU prema Severnoj Makedoniji, najviše 65 odsto smatra da je to nepravedno i ucenjivačko, dok je onih koji smatraju da je fer svega 17 odsto, što su padovi i oscilacije od 20 odsto u poređenju sa na prethodne godine - rekao je izvršni direktor istraživanja Dimitar Nikolovski.

Osim toga, 29 odsto ispitanika smatra da Makedonija nikada neće ući u EU, dok je 2021. taj procenat iznosio 17 odsto.

Povećana je zabrinutost građana oko toga da li neka država ili međunarodna organizacija predstavlja pretnju za Makedoniju, gde 42 odsto ispitanika veruje da postoji pretnja, dok je prošle godine tako mislilo 33 odsto ispitanih.

Kao najveća pretnja sa liste pominju se Bugarska (27 odsto) i Rusija (četiri odsto). Nasuprot tome, Srbija se smatra najvećim prijateljem sa 37 odsto.

I ove godine građani imaju najveće poverenje u vojsku – 39 odsto. Na drugom mestu su verske institucije sa 32 odsto, a sledi policija sa 21 odsto. Najmanje poverenja građani ove godine imaju u Tužilaštvo (7) i pravosuđe (6 odsto).

Ispitanici imaju negativno mišljenje o borbi protiv korupcije u državnim institucijama u zemlji, odnosno 71 odsto smatra da institucije neuspešno vode borbu protiv korupcije, preneo je skopski portal Makfaks.

BONUS VIDEO: 

SPAŠENA POSLE 40 SATI U RUŠEVINAMA: Spasioci u Salkinu u Siriji izvlače iscrpljenu devojčicu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest