MILANOVIĆEVA STRANA PRETEGLA: Hrvatska neće obučavati ukrajinske vojnike

Tanjug

16. 12. 2022. u 19:30

HRVATSKA neće obučavati ukrajinske vojnike, prelomio je Sabor nakon višenedeljnog i naizgled beskrajnog prepucavanja premijera Andreja Plenkovića i predsednika Zorana Milanovića.

МИЛАНОВИЋЕВА СТРАНА ПРЕТЕГЛА: Хрватска неће обучавати украјинске војнике

Foto Tanjug/AP

Plenkovićeva ideja o učešću Oružanih snaga Hrvatske u misiji EUMAM nije dobila potrebnu dvotrećinsku većinu od 101 poslaničkog glasa.

Milanovićeva strana jeste pretegla, ali jedva, jer je za misiju glasalo 97, a  protiv je bilo 10 poslanika.

Učešće Hrvatske u ovoj misiji uključivalo bi dolazak do stotinak ukrajinskih vojnika u Hrvatsku tokom naredne dve godine, a kako se spekulisalo, u toj zemlji bi se obučavali borbeni spasioci i instruktori, kao i deo pripadnika inženjerije.

Kada su poslanici hrvatskog parlamenta prvi put odlučivali o ovom predlogu na inicijativu ministra odbrane Marija Banožića, glavni razlog za njihov otpor bilo je to što uopšte nije ni bilo jasno šta bi se od zemlje očekivalo.

Uz to, mnogi su strahovali da bi tako Hrvatska sebe proglasila legitimnom metom Rusije.

Teret odlučivanja spao je zapravo na parlament kada je predsednik Zoran Milanović, koji treba da da saglasnost vladi za ovakvu odluku - odbio da se o tome zvanično izjasni.

Milanović je zatim ocenio da je slanje parlamentu vladinog predloga o obuci "lični teror i maltretiranje" iz kuhinje premijera Andreja Plenkovića.

- Ovo je totalno ludilo. Sve stručnjake koji bi mlatili gloginje ja bih pozvao da pročitaju Član 5 Severnoatlantskog ugovora. Mi imamo obavezu bezbednosne pomoći, ili priskakanja u pomoć članici NATO-a koja je napadnuta, ali to nije apsolutno. Ja te mogu zaštiti od nekog trećeg, ali te ne mogu zaštiti od tvog ludila, a to su naša sredstva i naši ljudi - poručio je tada Milanović ističući da se odluke o bezbednosti moraju doneti uz konsultacije sa predsednikom države.

Foto: EPA/FILIP SINGER

Hrvatski premijer Andrej Plenković kome je danas propao predlog, u Briselu je međutim, krajem oktobra tvrdio da je odluka o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj doneta, a da će predsednik Zoran Milanović morati da objasni zašto je protiv.

- Odluka je doneta. Budžet misije je oko 100 miliona evra. Reč je o obuci, treningu, ne znači da će doći 100.000 vojnika pa onda ići u Ukrajinu. Tu nema ništa posebno. Hrvatska može ponuditi neka svoja specifična znanja u tome. To su ciljani doprinosi široj misiji - tvrdio je tada Plenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)