PLENKOVIĆ PRAVIO SKANDALOZNA POREĐENJA SA DEVEDESETIM: Samit Krimske platforme protekao u senci sramne retorike Zagreba

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

26. 10. 2022. u 07:41

KRIM je ukrajinski, a Hrvatska nikada neće zaboraviti da je među prvima priznata od Ukrajine, poruke su hrvatskih domaćina sa samita "Krimska platforma", koji je u Zagrebu okupio 42 izaslanstva iz 32 države.

ПЛЕНКОВИЋ ПРАВИО СКАНДАЛОЗНА ПОРЕЂЕЊА СА ДЕВЕДЕСЕТИМ: Самит Кримске платформе протекао у сенци срамне реторике Загреба

Nensi Pelosi i Andrej Plenković, Foto

- Mi u Hrvatskoj znamo što je agresija, šta su sila i negiranja prava na postojanje. Biti uz Ukrajinu je moralno, pravno i civilizacijski ispravan čin, a svet nije ponovio greške od pre 30 godina, kada Hrvatska nije imala opšti izraz solidarnosti kao danas Ukrajina - rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković i istakao da ceni šta je Ukrajina učinila u vreme "nepravednog embarga" nad Hrvatskom. "Niste sami", poručio je Ukrajincima i ponudio pomoć na rehabilitaciji branitelja i razminiranju.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ne učestvuje na skupu, a njegova odluka da se ne susretne sa Nensi Pelosi izazvala je niz reakcija u Hrvatskoj. Milanovića je osudila i Vesna Pusić, šefica diplomatije dok je on bio premijer tvrdnjom da je izneo provokacije koje štete ugledu zemlje u svetu. "Nensi Pelosi, i da je penzionerka u Kaliforniji, imala bi ogroman politički značaj", tvrdi Pusićeva, dok je Vladimir Zelenski u video-poruci poručio: "Vidimo se na oslobođenom Krimu."

Plenković je rekao ranije da je odluka o prihvatu ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatskoj doneta, a protiv takve odluke je predsednik Milanović, koji je poručio da je to dovođenje rata u Hrvatsku. Odluka o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj doneta je bez znanja Milanovića, koji je vrhovni komandant.

Pelosijeva se zahvalila Hrvatskoj na organizaciji samita i kazala da se svet divi Zelenskom.

- Rusija krši ljudska prava i ovo je napad na samu demokratiju, a Krim je ukrajinski - rekla je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa i najavila da će Vašington i dalje pomagati Ukrajini, "sve do ukrajinske pobede, jer se Ukrajinci bore za sve nas".

Napade na civilnu infrastrukuru ocenila je kao ratni zločin i založila se za nove sankcije Rusiji. Za predsednika Medžlisa Krimskih Tatara Refata Čubarova "Putin na Krimu nastavlja sotonistički Staljinov plan protiv Tatara".

ULICA MARIJUPOLj I STOP ČAJKOVSKOM

Za vreme održavanja skupa, Hrvatsko-ukrajinsko društvo predložilo je da jedna ulica u Zagrebu bude nazvana ulicom Marijupolja, kao i da Zagrebačka filharmonija više ne izvodi dela ruskih kompozitora, uključujući Čajkovskog. Napominje sa da to treba da traje "dok ne prestane genocid Ruske Federacije nad ukrajinskim narodom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)