DA SE NE ZABORAVI: Patrijarh Porfirije u Lici služi pomen okrutno ubijenim Srbima u akciji "Medački džep"

Novosti online

11. 09. 2022. u 08:16

PATRIJARH Porfirije danas će u Medaku u Lici služiti pomen okrutno ubijenim srpskim civilima u akciji hrvatske vojske "Medački džep".

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: Патријарх Порфирије у Лици служи помен окрутно убијеним Србима у акцији Медачки џеп

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Patrijarh je podsetio da je tokom napada na srpska podvelebitska sela od 9. do 17. septembra 1993. godine, posle okrutnog zlostavljanja i masakriranja, ubijeno 88 civila i ratnih zarobljenika, dok su spaljene, porušene i opljačkane njihove kuće i druga imovina.

Iz Dokumentaciono-informacionog centra Veritas ističu da u ovoj akciji ranjenika uopšte nije bilo i da upravo ta činjenica, kao i rezultati pregleda tela, odnosno načina na koji su ubijena - razbijene lobanje, mnogobrojne prostrelne rane iz neposredne blizine, odsečeni delovi tela i slično, upućuju na zaključak da se radilo o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih.

Sela su opljačkana, a zatim sravnjena sa zemljom po sistemu "spržene zemlje".

Komadant Unprofora general Žan Kot je 19. septembra 1993. godine, posle kompletnog obilaska pomenutih sela, izjavio: "Nisam našao znakova života, ni ljudi, ni životinja, u nekoliko sela kroz koja smo danas prošli. Razaranje je potpuno, sistematsko i namerno".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju