POGINUO I OTAC TROJE DECE: U toku istraga o nesreći kod Novske - voz pri brzini od 120 kilometara na sat udario u zaustavljenu kompoziciju

Jurica Kerbler, Stalni Dopisnik iz Zagreba

10. 09. 2022. u 20:27

U NALETU putničkog voza na teretni koji se dogodio u petak oko 21.30 kod Novske, poginule su tri osobe, a dvanaest ih je teže povređeno.

ПОГИНУО И ОТАЦ ТРОЈЕ ДЕЦЕ: У току истрага о несрећи код Новске - воз при брзини од 120 километара на сат ударио у заустављену композицију

FOTO: Tanjug/AP

Udar je bio strašan, jer je putnički voz koji je jurio 120 kilometara na čas udario u teretni koji je stajao, a na licu mesta su poginuli mašinovođa, kondukter i maloletni sin drugog mašinovođe. Od dvanaest teško povređenih putnika osam je stranih državljana.

Istraga još nije završena, ali se zna da je putnički voz, koji je star 40 godina, bio tehnički posve ispravan. Mašinovođa Mario Gusak, otac troje dece, imao je 33 godine staža, a sada mnogobrojne ekipe pokušavaju da rekonstruišu šta se dogodilo da dođe do druge najteže železničke nesreće u Hrvatskoj.

Pruga je na toj deonici u dobrom stanju, signalizacija je radila i najverovatnije se radilo o ljudskoj grešci. Predstavnici kompanije u čijem je vlasništvu teretni voz koji je stajao tvrde da su poštovali sve propise i pravila prometa, a voz je stajao zbog kvara.

FOTO: Tanjug/AP

 

Pretpostavlja se da se putnički voz nije zaustavio na signal "stop", a tek istraga treba pokazati da li je signalizacija zaista funkcionisala kako treba. Jedan od inspektora je utvrdio da je do sudara došlo baš u trenutku kada su dispečeri javili da je teretni voz u kvaru. "Baš je tada mašinovođa teretnog voza razgovarao sa dežurnim dispečerima, a trebalo je da usledi i dalja komunikacija. Da li je do nje došlo, tek treba utvrditi", kažu u "Hrvatskim železnicama".

SUDBINA MIGRANATA

IRANSKI migranti koji su se našli u vozu smrti broj 2506, u kompoziciju su ušli u Slavonskom Brodu u 19.37. Nisu bili slepi putnici u teretnom vozu, već su uredno ušli u putnički s kupljenim kartama.

U Republiku Hrvatsku ušli su preko Save iz BiH, te ih je uhvatila policija u Slavonskom Brodu. Dobili su tzv. rešenje o povratku, dokument kojim im se nalaže da napuste Republiku Hrvatsku u roku od sedam dana. Ukrcali su se na voz u nameri da je napuste. U tome nisu uspeli, samo sat i po kasnije došlo je do tragedije. Ovu priču hrvatskim medijima ispričali su migranti iz druge grupe, njihovi rođaci koji zajedno s njima putuju iz Irana, i sada čekaju informacije o njihovom stanju ispred bolnice u Novoj Gradiški.

U vozu su bile i izbeglice iz Irana, od kojih su neki povređeni, a policija sada utvrđuje pod kojim su uslovima ušli u Hrvatsku. Svi povređeni su prebačeni u okolne bolnice, a niko nije životno ugrožen.

Velike dizalice pokušavaju da dignu oštećene delove voza, a od siline udara teretni je voz izleteo iz koloseka pa su mnogi vitalni delovi voza potpuno uništeni. Istraga će trajati nekoliko dana, a u međuvremenu je "Jutarnji list" objavio tekst od pre izvesnog vremena u kojem je poginuli mašinovođa Mario Gusak tvrdio da su vozovi u katastrofalnom stanju i da je pre pet godina jedva zaustavio voz kojem su otkazale kočnice.

ČEKA SE MODERNIZACIJA

INAČE, stanje hrvatskih vozova je porazno. Pretežno su to stari, istrošeni vozovi koji su upitnog tehničkog kvaliteta. Ništa bolje nije ni sa prugama koje su zastarele, pa na nekim deonicama vozovi ne mogu da idu brže od tridesetak kilometara na čas. Hrvatska tek planira modernizaciju železnica, ali to ide veoma sporo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori