U SARAJEVU POBESNELI ZBOG ERDOGANOVE IZJAVE: NJegove reči o Zapadu izazvale buru - "To je pogubno za BiH"

Tanjug

08. 09. 2022. u 11:50

POSETA predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana BiH izazvala je niz negativnih reakcija među sarajevskim političarima zbog njegovih izjava o Zapadu.

У САРАЈЕВУ ПОБЕСНЕЛИ ЗБОГ ЕРДОГАНОВЕ ИЗЈАВЕ: Његове речи о Западу изазвале буру - То је погубно за БиХ

Foto: Milena Anđela

Zlatko Lagumdžija, nekada šef diplomatije BiH, dugogodišnji predsednik SDP-a, a sada neformalni lider nove koalicije Socijaldemokrati BiH - Zeleni pokret, ocenio je da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u utorak u Sarajevu dao, kako je naveo, "zastrašujuću izjavu" kada je poručio Bošnjacima da ne veruju Zapadu.

Erdogan je tokom posete Sarajevu kazao da "Zapad postoji da bi podelio i iscepao muslimane", a Lagumdžija kaže da je Erdogan svetski državnik, a ova njegova izjava je, kako kaže, zastrašujuća.

- Radi se o vrlo ozbiljnom čoveku i ta njegova izjava je duboka pogubna za BiH. To je čista poruka Bošnjacima da ne veruju Zapadu. Ko je alternativa Zapada? Alija Izetbegović je spajao muslimane u svetu, mogao je iz Teherana otići u Rijad itd. Bakir Izetbegović je upao u procep podela u muslimanskom svetu. U Egiptu nemamo ni ambasadora, ušli smo u procep između Teherana i Rijada - rekao je Lagumdžija i dodao:

- Njegov rahmetli (pokojni) otac je 1996. svojom rukom napisao na plakatu "nas podržava i Istok i Zapad". Pomnožili su nas sa nulom tada na izborima, na toj kampanji je SDA počistio sve i nas i druge. Došli smo 26 godina nakon toga u situaciju da nas ne podržava ni Istok ni Zapad. Dovodimo Erdogana da nam šalje poruke da treba da se plašimo Zapada - rekao je Lagumdžija.

Pored Zlatka Lagumdžije i lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić kritikovao je političke poruke predsednika Turske u Sarajevu i poručio da Redžep Tajip Erdogan, kako je naveo, "ne sme naš narod i veru okretati protiv Zapada".

Radončić je to rekao na predizbornom skupu u Vogošći i ocenio da je to direktno mešanje u unutrašnje odnose u BiH i izbornu kampanju.

- Pokušavamo da razumemo da predsednik Turske ima svog favorita za člana Predsedništva BiH i poštujemo njegove duboke i važne lične veze sa rahmetli (pokojnim) Alijom i sada Bakirom Izetbegovićem. Može se, čak, preći i preko toga da je to direktno mešanje u predizbornu kampanju i unutrašnje odnose u BiH. Nažalost, ne radi to samo predsednik Turske nego i više drugih šefova država u okruženju i šire - naveo je Radončić.

On kao problem vidi to što, kako navodi, Erdogan direktno gura Bošnjake u antizapadno ponašanje.

- To potvrđuje njegova rečenica izrečena tokom posete Sarajevu: "Poštovana braćo, Zapad postoji da bi podelio i iscepao muslimane. Želi ih podeliti, iscepati, a potom i progutati. Upravo vi ste i vi ćete biti najveća prepreka tome. Zato im ne trebamo dati tu priliku" - citirao je Radončić izjavu Erdogana i istakao:

- Budimo pošteni i činjenični. Samo zahvaljujući zapadnim zemljama, SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj i drugim državama EU i NATO, zaustavljena je agresija na Bosnu i Hercegovinu - rekao je Radončić.

Govoreći o tome koliko su zapadne zemlje novca svojih poreznika uložile i dalje ulažu u BiH, Radončić je rekao da se, kako je naveo, Erdogan pohvalio da "Turska zapošljava 10.000 ljudi u Srbiji".

Podaci u BiH su, kazao je, u tom pogledu veoma skromni i nisu adekvatni političkom uticaju Turske u našoj zemlji.

- Posebno je pitanje kako to da Erdogan nije kao glavnu opasnost po Bosnu i Hercegovinu, Bošnjake i muslimane potencirao, primera radi, separatističku politiku Milorada Dodika, nego zapadne zemlje - rekao je Radončić i dodao da Erdogan, kako je naveo, može favorizovati svoje prijatelje na izborima u Bosni i Hercegovini, ali "ne sme celi naš narod i veru okretati protiv Zapada".

Upozorio je da bi to, naveo je, "bio ruski i anticivilizacijski voz u kojem Bošnjaci i Bosna i Hercegovina ne smeju da budu".

Radončić je istakao i da će bošnjački politički faktor izabrati prozapadnu politiku i svoj evroatlantski put, umesto da, kako je kazao, budu neoosmanski kolonijalni privezak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima