PRVI SLUČAJ MAJMUNSKIH BOGINJA U CRNOJ GORI: Institut za javno zdravlje Crne Gore

M. S.

31. 07. 2022. u 08:59

LABORATORIJA Odeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore detektovala, je u saradnji sa Institutom za virosologiju, vakcine i serume „Torlak" i potvrdila prvi slučaj obolevanja od majmunskih boginja u Vrnoj Gori, saopšteno je iz IJZ.

ПРВИ СЛУЧАЈ МАЈМУНСКИХ БОГИЊА У ЦРНОЈ ГОРИ: Институт за јавно здравље Црне Горе

Foto: Shutterstock

Crna Gora se tako pridružila spisku od 79 država kod kojih je registrovano ovo obolenje.

Iz Instituta su kazali da su sprovedene sve neophodne mere prema obolelom i kontaktima, u cilju sprečavanja i suzbijanja širenja zarazne bolesti.

 - Takođe,su obaveštene sve nadležne institucije u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima. Registrovani slučaj je crnogorski državljanin i dobrog je opšteg stanja - navodi se u saopštenju.

 - Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na građane da se pridržavaju preventivnih higijensko-epidemioloških mera i poštuju preporuke zdravstvenih institucija. Građanima savetujemo da se o samoj bolesti upoznaju na sajtu Instituta – www.izjcg.me i obrate lekaru u slučaju sumnje na obolevanje od Majmunskih boginja - navodi se u saopštenju.

Institut za javno zdravlje Crne Gore će nastaviti da prati epidemiološku situaciju vezano za obolievanje od majmunskih boginja i u skladu sa njom dalje obaveštavati javnost.

Majmunske boginje obično počinje groznicom, bolovima u mišićima, umorom i glavoboljom, može se javiti bol u grlu i kašalj. Takođe, može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija). U periodu od 1 do 3 dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija ospa, koja često počinje na licu (u 95 odsto slučajeva), a zatim se širi na ekstremitete (dlanovi i tabani u 70 odsto slučajeva) i druge delove tela (oralna sluzokoža, genitalije, konjunktive, rožnjača). Osip prolazi kroz faze makule, papule, vezikule, pustule i kruste koje na kraju otpadnu. Bolest obično traje 2-4 nedelje, saopšteno je iz IZJZ.

BONUS VIDEO:

VUHAN PONOVO ZATVOREN: Mere zbog četiri nova slučaja Kovida

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!