U HRVATSKOJ KILOGRAM HLEBA KAO KILOGRAM SVINJETINE: Domaći hleb sa semenkama nedavno šokirao potrošača

Novosti online

20. 07. 2022. u 11:02

ŠTA možete da kupite za 50 kuna (6,65 evra) u hrvatskim prodavnicama? Kako piše Jutarnji list - svinjetinu, ali i hleb?!

У ХРВАТСКОЈ КИЛОГРАМ ХЛЕБА КАО КИЛОГРАМ СВИЊЕТИНЕ: Домаћи хлеб са семенкама недавно шокирао потрошача

Foto Tanjug

Svinjski file je moguće kupiti za 46,99 kuna, slanina dođe oko 48 kuna, a kockice svinjetine za gulaš potrošač će u platiti oko 45 kuna.

Ono što je neverovatno je što će za neku od specijalnih vrsta hleba kupci u Hrvatskoj morati da izdvoje više.

Naime, cene pojedinih "specijalnih kruhova" dostigle su nivo od 50 kuna za kilogram. Na primer, specijalni hleb bez kvasca Zdravko, težak 400 grama, prodaje se za 19,99 kuna, što znači da mu je cena po kilogramu neverovatnih 49,98 kuna.

Takođe, domaći hleb sa semenkama nedavno je šokirao jednog potrošača blizu Slavonskog Broda.

"Dakle, 400 grama ovog hleba platio sam 17,99 kuna, što znači da mu je cena po kilogramu 45 kuna. Smatram da je sramotno da našem seljaku otkupljuju pšenicu po tako niskim cenama, a onda hleb u prodavnicama plaćamo ovako mnogo… U Nemačkoj bih sličan hleb platio dva evra, i to nakon poskupljenja", naveo je čitalac Jutarnjeg lista.

Kako je pojasnila direktorka Žitozajednice Nada Barišić, cena hleba porasla je iako je cena pšenice na svetskim berzama trenutno u padu, a sve zbog činjenice da je otkup žetve ove godine za kunu po kilogramu skuplji nego lani.

Dodaje da potrošačima i dalje ostaju relativno povoljne cene osnovnih hlebova poput polubelog koji se, tvrdi Barišićeva, može naći po ceni od 7,5 kuna za 700 grama pa naviše.

"Kod specijalnih kruhova je problem što su, logično, poskupele i pojedine vrste specijalnih sirovina koje se za njih koriste, kao i biljna ulja koja idu u takve vrste hleba", rekla je Barišićeva i dodala da je pekarska industrija u velikim problemima.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri