PLENKOVIĆ NAPADA SRBIJU: Odbacuje optužnice za zločin na Petrovačkoj cesti, tvrdi da je Beograd agresor

Novosti online

08. 06. 2022. u 23:15

HRVATSKI premijer Andrej Plenković danas je odbacio utemeljenost optužnica Srbije protiv četvorice hrvatskih pilota zbog bombardovanja kolone srpskih civila tokom operacije "Oluja" u avgustu 1995. godine.

ПЛЕНКОВИЋ НАПАДА СРБИЈУ: Одбацује оптужнице за злочин на Петровачкој цести, тврди да је Београд агресор

Foto: Printskrin

- Hrvatska ne prihvata da srpsko tužilaštvo diže optužnice protiv nesrpskih državljana koji žive na teritoriji koja nije Srbija - rekao je Plenković.

On je izrazio mišljenje da "Srbija, koja je bila agresor na Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Kosovo sada glumi" nekakvo tužilaštvo ili sud i poručio da "to neće proći".

Plenković je rekao da je Hrvatska dogovorom htela da reši taj problem, ali da se, kako je dodao, "srpska strana na to oglušila".

- Ako Srbija ne prihvata naš predlog za saradnju, a onda Beograd servira ovakve dokumente, to neće proći i to vrlo jasno kažemo - poručio je premijer Hrvatske.

Podsećamo, posebno odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu protiv četiri visoka hrvatska oficira, Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića za ratni zločin nad srpskim civilima na Petrovačkoj cesti i kod mesta Svodna.

Ispitujući optužnicu Krivično vanpretresno veće je utvrdilo da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka pružaju dovoljan osnov za izvođenje zaključka o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni preduzeli radnje iz činjeničnog opisa krivičnog dela, koje im se optužnicom stavlja na teret. To znači da su ispunjeni neophodni materijalni uslovi da oni budu optuženi.

Ovim krivičnim postupkom je bio obuhvaćen i general Josip Čuletić, koji je u decembru preminuo u Zagrebu od korone u 70. godini, pa zato nije optužen. Hrvatski piloti se terete da su naredili napade na dve kolone izbeglica, koje su napuštale svoje domove bežeći pred hrvatskom vojskom, na Petrovačkoj cesti i kod mesta Svodna 7. i 8. avgusta 1995. godine. Tada je ubijeno 13 ljudi, od kojih četvoro dece, a 24 je ranjeno.

Oba napada odigrala su se na teritoriji BiH, daleko od zona borbenih dejstava. Prvi na Petrovačkoj cesti, 62 kilometra od granice sa Hrvatskom, a drugi u Svodni, 12 kilometara u dubini BiH.

Kako se navodi u optužnici, u koju su "Novosti" imale uvid, od zločina je proteklo mnogo vremena, što ukazuje da je opravdana sumnja da će Hrvatska ili BiH ikada pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih. Zbog toga je predloženo da se okrivljenima sudi u odsustvu, jer Hrvatska zasad neće da sarađuje, niti da ih izruči.

U optužnici se navodi da su na sastanku vojnog i političkog rukovodstva Hrvatske 31. jula na Brionima dogovoreni početak vojne akcije "Oluja" i napadi na severni i južni deo Republike Srpske Krajine, koji su tada bili pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Predsednik Hrvatske i vrhovni komandant Franjo Tuđman je tražio da se nanesu takvi udarci da Srbi praktično nestanu.

BONUS VIDEO: KAKO IZGLEDA HAŠKA PRAVDA - Srbima deset vekova robije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna