JANŠU POBEDIO ČOVEK KOGA JE SMENIO: Parlamentarni izbori u Sloveniji potpuno promenili političku sliku i odnos snaga, slede velike promene

Jurica KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

25. 04. 2022. u 19:01

ROBERT Golob nova je zvezda slovenačke politike. Na nedeljnim izborima do nogu je porazio veterana Janeza Janšu, koji je u politici više od trideset godina, a Golob u punom političkom angažmanu je svega tri meseca. "Pokret Sloboda" uverljivi je pobednik izbora, sa rezultatom koji su imali u "deželi" samo Janez Drnovšek i Miroslav Cerar.

ЈАНШУ ПОБЕДИО ЧОВЕК КОГА ЈЕ СМЕНИО: Парламентарни избори у Словенији потпуно променили политичку слику и однос снага,  следе велике промене

Foto Tanjug

Sjajnu pobedu 55-godišnji inženjer elektrotehnike nije zbog zaraze virusom korona dočekao sa svojim stranačkim drugovima, već se obratio video-vezom. Dvadeset godina nije u Sloveniji bio takav odziv na izbore, a ni pobednici nisu očekivali takav trijumf. Očito, Slovenci su želeli promene, zasićeni starim licima i večnim prepucavanjima između desnice i levice.

Okidač za puni angažman u politici Robert Golob je dobio kada ga je Janša smenio sa mesta predsednika uprave najvećeg državnog elektroenergetskog preduzeća GEN-1. Iza sebe je već imao nekoliko amaterskih izleta u politiku, kao član Pozitivne Slovenije, koju je osnovao ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, pa transfer u stranku Alene Bratušek, a u januaru ove godine se kandidovao za predsednika Zelene akcije, koja je ubrzo promenila ime u "Pokret sloboda". Zeleno-levi pokret bio je neočekivano dobro primljen u Sloveniji, a liberalni centar prava alternativa populističkoj vladi Janeza Janše.

- Na izborima se ne glasa protiv Janše, već protiv policijske države - govorio je Golob u kampanji.

Rodom je iz Gorice, sa usađenim antifašizmom kao i većina u tom kraju. Svoj je politički angažman najavljivao "malo levo, malo desno", a kao poslovni čovek dobro je upoznao i sve političke centre moći. Bio je i državni sekretar u vreme Drnovšekove vlade, a kao čelni čovek velike slovenačke kompanije iskazao se kao vrhunski menadžer. Omogućio je Slovencima da imaju potpuno kontrolu i pregled o trošenju gasa i struje, a i sam je zaradio puno para. I redovno plaćao poreze.

Šesnaest je godina vodio kompaniju koja se širila i po regionu, a onda je Janša uradio nesmotren potez i smenio ga.

- Politika me nije postavila na ovu funkciju, ali me je naterala da se sam počnem baviti upravo politikom - govorio je Golob.

Janšinu vladavinu je nazvao "vladajućom klikom" koja nema ništa zajedničkog sa desnim vrednostima i Isusovom naukom.

Zbog duge kose mediji ga nazivaju i "čudesnim dečakom" slovenačke energetike, koji je ujedno i poslovni vizionar, a po duši i srcu i nije pravi političar. Ne voli kompromise, a iza sebe ima i naučnu karijeru kao doktor nauka i docent na fakultetu.

Najavio je da će kao premijer biti posebno fokusiran na zdravstvo i klimatske promene, a na političkom polju Sloveniju vratiti sa desnice na centar. Mnogi, ipak, smatraju da je Slovenija pred novim eksperimentom, ali i upozoravaju da nova lica u politici nisu uvek donela značajnije promene.

A kako ništa ne može da prođe bez Rusa, poraženi SDS tvrdi da se Moskva umešala i u ove izbore. Kako, niko ne otkriva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!