MNOGE FIRME U PROBLEMIMA: Muke zbog Ukrajine u Hrvatskoj, a i slovenački turizam na udaru

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

12. 04. 2022. u 10:38

BUKVALNO preko noći ruski kapital otišao je iz Hrvatske ili su sankcije sprečile dalje poslovanje Rusa u Hrvatskoj. Rezultat toga je da je sada dugačka lista onih koji su u problemu, a na spisak je dospeo i hrvatski turizam, jer bez ruskih turista dolazi u pitanje letnja sezona.

МНОГЕ ФИРМЕ У ПРОБЛЕМИМА: Муке због Украјине у Хрватској, а и словеначки туризам на удару

Foto EPA

Hrvatski turizam ostaće ovog leta bez 200.000 ruskih turista, koji su bili među najboljim potrošačima na Jadranu. Najviše će to da oseti Dubrovnik, gde su Rusi najčešće letovali i bili stalni gosti u svetski poznatim hotelskim lancima. U noćenjima su Rusi premašili Engleze i Amerikance na Jadranu, a rusko tržište za hrvatski turizam bilo je najbrže rastuće. Hrvatska u Moskvi ima i predstavništvo turističke zajednice, koje više nema smisla da tamo deluje.

Ako je Hrvatima za utehu, ni Slovenija nije prošla bolje jer je dovedeno u pitanje poslovanje luksuznih hotela u Rogaškoj Slatini.

Turistički radnici poručuju, "propadamo bez Rusa", a hoteli sa pet zvezdica bez ruskih turista prazni su od juga Hrvatske do Toplica u Sloveniji.

Iza svetla medijskih reflektora ruska Zberbanka potpisala je ugovor sa mađarsko-američkim fondom koji je umesto Rusa ušao u vlasništvo najveće hrvatske kompanije "Fortenove". Bivši "Agrokor" tako više nije u vlasništvu ruske banke koja je držala 40 odsto i bila najveći pojedinački deoničar u "Fortenova grupi". Nisu objavljeni detalji posla, ali procene ukazuju da su Rusi za bivši "Agrokor" mogli da dobiju od 500 do 700 miliona dolara.

Istovremeno, Rusi su izašli i iz velikog hotelskog projekta u Kuparima kraj Dubrovnika, jer je firma Sergeja Gljadelkina svoj vlasnički deo prodala singapurskoj kompaniji. Iako su Rusi imali ambiciozne planove uređenja bivšeg vojnog odmarališta, sada singapurska kompanija HPL, koja je u vlasništvu milijardera Ong Beng Senga, namerava da u Kupare dovede poznati lanac "Four sizons".

Mnogo veći problem od prodaje vlasništva ruskih investitora stvorile su za hrvatsku privredu sankcije. Ruska banka VTB i njena nemačka filijala u Frankfurtu više ne mogu da finansiraju jedno od najvećih hrvatskih brodogradilišta "Brodosplit", koje je zbog toga prekinulo proizvodnju. Blokirano je i poslovanje Alekseja Mordašova, vlasnika hrvatske kompanije "Đuro Đaković TEP".

U velikim su problemima i hrvatske kompanije koje su izvozile u Rusiju, pre svega "Podravka", pa "Jadranski Galenski laboratorij", "Atlantik grupa" i mnoge druge. Prošle je godine Hrvatska u Rusiju izvozila robu u vrednosti 216 miliona dolara, a godišnji rast je bio oko 25 odsto.

ŠOK VEĆ NA JESEN

Ako EU uvede sankcije i na uvoz ruske nafte i plina u nerešivom problemu naći će se "Petrohemija" iz Kutine, jedan od najveći proizvođača veštačkog đubriva, a tako i hrvatska poljoprivreda. Slovenci predviđaju drastičan energetski šok već od ove jeseni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)