ŠTA BI SE DOGODILO DA JE DRON UDARIO U ZGRADU? Hrvatski stručnjak o padu letelice u Zagrebu - žrtve samo srećom izbegnute

Novosti online

11. 03. 2022. u 14:05

GLAVNI istražitelj vazduhoplovnih nesreća u hrvatskoj Agenciji za istraživanje nesreća Danko Petrin rekao je danas da je njegovo odeljenje odmah izašlo na uviđaj nakon što su dobili informaciju o padu letelice.

ШТА БИ СЕ ДОГОДИЛО ДА ЈЕ ДРОН УДАРИО У ЗГРАДУ? Хрватски стручњак о паду летелице у Загребу - жртве само срећом избегнуте

Foto: Profimedia/Ilustracija/Jutjub/Ukrainian Military YouTube

Ipak, oni su ubrzo prekinuli uviđaj nakon što je utvrđeno da se radi o vojnoj letelici, pošto to nije u nadležnosti ove Agencije, koja se bavi samo nesrećama u civilnom saobraćaju.

- Radilo se o vrlo snažnom udaru letelice u zemlju. Samo jedan deo virio je iz zemlje, ostatak je bio duboko ukopan. Krhotine su bile rasute u perimetru od najmanje stotinu metara. Takođe, na dvestotinak metara dalje pronađena su dva padobrana - kazao je Petrin.

Ističe da se još uvek ne zna o kom se tipu letelice radi, ali ako su tačne pretpostavke da se radi o izviđačkom dronu Tu-141, jasna je svrha pronađenih padobrana.

- Reč je o dronu koji poleće pomoću lansera. Nema stajni trap, ne sleće na pistu, tako da može sleteti samo upotrebom padobrana - pojašnjava hrvatski stručnjak.

Ističe da je osnovna funkcija ove letelice izviđanje, zbog čega mu nije jasno šta se dogodilo.

- Današnje bespilotne letelice su uvek u kontaktu sa bazom. Ali ovde je reč o zastarelom modelu koji je kreiran još u Sovjetskom savezu 1970. Bilo je slučajeva da se taj tip letelica znao oteti kontroli. Pretpostavljam da je i ovde reč o takvom slučaju, jer takve letelice nisu projektili koje se uputi kao oružje, već im je cilj da se vrate u bazu kako bi dostavili prikupljene podatke. Uostalom, nejasno je šta bi točno mogla snimiti u noćnim uslovima. Očito je da se radilo o pogrešci u programiranju leta ili da se letelica otela kontroli, ali to tek treba da se utvrdi istragom - objašnjava Petrin.

S obzirom na to da se radi o vojnoj letelici, Agencija više nije nadležna i Petrin pretpostavlja da će dalju istragu preuzeti vojne službe.

Ističe kako se radi o letelici koja teži više od šest tona, i da su veće materijalne štete i civilne žrtve samo srećom izbegnute.

- Dron je padao okomito, svojom punom težinom. Da se zabio u neku stambenu zgradu, sigurno bi probio bar nekoliko spratova, ako ne i do podruma. Može se reći da smo dobro prošli - kaže stručnjak.

(Jutarnji list)

BONUS GALERIJA: Ukrajinski "Bajraktari"

BONUS VIDEO: RUSI OBJAVILI MOĆAN SNIMAK - Uništavanje ukrajinskih oklopnih vozila

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!