NA ZAGREB PAO DRON IZ UKRAJINE? Stručnjak o eksploziji u Zagrebu - začuo se prasak, na zemlji ostao veliki krater (VIDEO)

Novosti online

11. 03. 2022. u 06:56

NEIDENTIFIKOVANI leteći objekat koji se srušio u Zagrebu u četvrtak uveče prema svemu sudeći mogao bi biti izviđački dron Tu-141 "Striž".

НА ЗАГРЕБ ПАО ДРОН ИЗ УКРАЈИНЕ? Стручњак о експлозији у Загребу - зачуо се прасак, на земљи остао велики кратер (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/Večernji list/Profimedia/Ilustracija

To je zaključak Tajlera Rogaveja, stručnjaka za vojnu avijaciju i urednika portala "War Zone". Rogavej tvrdi da je detaljno proučio fotografije ostataka letelice iz Zagreba i zaključio kako se gotovo sigurno radi o dronu.

Letelica je najverovatnije stigla iz Ukrajine.

- Čvrsto verujem da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Verovatno se ozbiljno pokvario, preleteo celu Mađarsku i na kraju se srušio u Zagrebu - napisao je Rogavej i izneo još dokaza da je dron u Hrvatsku stigao baš iz ratne zone.

- Nedavno je objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere, a koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svetu koriste dron Tu-141.

Rogavej je objasnio i kako je došao do tog zaključka.

- Jedno krilo je ostalo netaknuto što je omogućilo da uporedimo fotografije. Naravno, zbunjujuće je i poprilično alarmantno da letelica odleti tako daleko, ali što se tiče te vrste drona, to nije prvi put, pa čak ni i u ovom ratu. Pre samo nekoliko dana jedan se srušio u Ukrajini.

Sovjetski dron Tu-141/Foto: Profimedia

Rogavej piše da je u pitanju fascinantna letelica iz sovjetske ere, koju su Ukrajinci unapredili tokom aneksije Krima 2014. godine.

- Realno, ova letelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unapred odredi i služi za skupljanje obaveštajnih podataka. I, da, ima i padobran, tako da se više puta može upotrebiti.

- Dron je očito preleteo jednu ili više zemalja. Šta radi protivvazdušna odbrana NATO-a?

Sovjetski dron Tu-141/Foto: Profimedia

Markijan Lubkjivski, savetnik ukrajinskog ministra odbrane, za Jutarnji.hr izjavio je da letelica, koja je pala u Zagrebu, nije ukrajinska.

Takođe, rekao je da se očekuje službeno saopštenje ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova u saradnji s glavnim štabom ukrajinske vojske.

Podsećamo, sinoć oko 23 sata kod Studentskog doma Stjepan Radić na Savi u Zagrebu odjeknula je snažna eksplozija koja je uznemirila stanare okolnih zgrada. Prema prvim informacijama, pala je neka vrsta letelice, a vatrogasci su dobili dojavu o pronađenom padobranu.

Na lice mesta brzo su izašli policija i vatrogasci koji su ogradili područje oko velike rupe u asfaltu. Mesto događaja puno je krhotina i asfalta, a ima i oštećenih automobila.

Prema izjavama svedoka, na mestu na kojem je došlo do eksplozije vide se delovi letelice.

(Jutarnji list)

BONUS GALERIJA: Ukrajinski "Bajraktari"

BONUS VIDEO: Najnoviji ruski dron "Orion" razneo metu u paramparčad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (13)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)