SEDAM GREHOVA MILOŠEVIĆA: Hrvatska politička scena "proključala" od hapšenja i optužbi na račun članova vlade

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

21. 02. 2022. u 21:21

POTPREDSEDNIK hrvatske vlade Boris Milošević u ponedeljak je stavio svoj mandat na raspolaganje, dan nakon što je procurila vest da je USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala) u poslednji čas odustao od njegovog hapšenja u nedelju.

СЕДАМ ГРЕХОВА МИЛОШЕВИЋА: Хрватска политичка сцена прокључала од хапшења и оптужби на рачун чланова владе

Milorad Pupovac i Boris Milošević / Foto Tanjug

Verovatno su istražitelji procenili da bi hapšenje ministra Darka Horvata i potpredsednika Miloševića značilo i trenutni pad vlade.

Ali i bez toga, tek sledi rasplet najveće krize poslednjih godina u Hrvatskoj.

U odbranu Miloševića ustao je Milorad Pupovac, rekavši da se radi o razdoblju koje nije nimalo lako za vladu. Istražitelji nastavljaju sa istragom koja treba da pokaže da li se Milošević zalagao da sedam firmi bliskih SDSS (Samostalna demokratska srpska stranka) čiji je Milošević član, dobiju državne podsticaje, a Pupovac kaže da je reč o "časnom čoveku od poverenja, vanserijskih moralnih kvaliteta".

- Milošević je čovek koji je veoma posvećen teškim političkim pitanjima u ovoj zemlji i sasvim sigurno da neće biti sam i da ćemo, bez obzira na to kroz šta je prolazio, biti uz njega - kaže Pupovac. - On se sasvim sigurno priprema za sve što je pred njim, kao što se pripremamo i mi.

Ali opozicija najgrubljim rečima optužuje i samog lidera Srba u Hrvatskoj Milorada Pupovca, za kojeg kažu daje "etno-biznismen decenije" i da treba i on da bude uhapšen. Tvrdi se da je Boris Milošević radio po njegovom nalogu kada je predlagao da se nepovratna sredstva dodele nekim firmama, a da je kod bivšeg ministra Horvata na razgovoru o toj temi bio i Pupovac.

- Milošević nema prava glasa, a "tata" Pupovac je znao što se događa - tvrdi poslanica Marija Selak Raspudić iz "Mosta". - Neće me niko uveriti da je Pupovac Robin Hud koji krade da bi dao siromašnima.

Hrvatska politička scena kuva kao nikada do sada. Sve su opcije otvorene, a svakodnevno cure novi podaci koji mogu da kompromituju politički vrh zemlje. Dobro upućeni tvrde da je prvi put u poslednjih 30 godina da premijer dan pre hapšenja svog bliskog saradnika, ministra u vladi, nije bio obavešten i da je sve saznao iz medija kada je akcija policije već krenula.

Burno je i u vodećoj stranci, jer članovi HDZ vrše pritisak na Plenkovića da hitno promeni ministre koji bi mogli da budu obuhvaćeni mogućim novim istragama. Spominju se i mnogi drugi ministri koji su spremni "za odstrel", a deo članova stranke smatra da sledi katastrofa ako do promena brzo ne dođe.

IZBORI?

PRVI put uhapšen je jedan ministar HDZ na funkciji, a trojica su optužena zbog malverzacija od pre četiri godine. Opozicija uporno traži prevremene izbore, a iz HDZ-a dolaze nezvanične informacije o mogućoj rekonstrukciji vlade.

OTIŠLO 18 MINISTARA

DO sada je prošlu i sadašnju Plenkovićevu vladu napustilo, iz raznih razloga, 18 ministara. Neki od njih su u međuvremenu uhapšeni, neki pod istragom, neki tek čekaju što će se dogoditi. A do kraja sadašnje vlade preostalo je nešto više od dve godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)