NEVIĐENA NAJEZDA MEDUZA U ISTRI: Nikad ih nije bilo više, ribari očajni, morski džinovi im uništavaju mreže i sprečavaju ribolov

Novosti online

18. 02. 2022. u 22:02

Već dva meseca ribari u Umagu i Savudriji bore se s velikim meduzama zbog kojih neki čak i ne izlaze na more.

НЕВИЂЕНА НАЈЕЗДА МЕДУЗА У ИСТРИ:  Никад их није било више, рибари очајни, морски џинови им уништавају мреже и спречавају риболов

Foto: Depositphotos

Toliko ih ima i toliko su velike i teške da ribarima uništavaju mreže kad ih dižu i povlače. Kako nam kaže savudrijski ribar Danilo Latin, dešava im se da u mreži ulove i po tonu meduza. Kaže da dosad to nikad nije vidio i da ribari ne znaju šta bi dalje.

- To traje već dva meseca. Nikad nije bilo ovako. Prošle godine ih je bilo kratko u trećem mesecu i to je to. Ove godine nikako da se povuku i mi ne znamo kad ćemo moći dalje na more. Toliko ih ima da čak i nama ribarima nije svejedno. Jedan moj prijatelj nedavno je bio na moru i rekao da se nikad nije bojao da pogleda u more. Ima osećaj kao da su ispod vode duhovi - kaže Latin.

Foto printskrin jutjub MBARI

On i ostali ribari koji se susreću s ovom najezdom meduza na samom severu Istre žele čak da se proglasi elementarna nepogoda.

- Mi sad ne možemo na more jer samo imamo štetu. Neke meduze imaju i po osam kila. Obavestili smo o tome stručnjake na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču i pozvali Institut za istraživanje mora Ruđer Bošković iz Rovinja jer želimo da se za nas proglasi elementarna nepogoda- žali se ovaj ribar.

On kaže da se taj problem ne odnosi samo na Umag i Savudriju, već i na akvatorijum Slovenije i talijanske regije Friuli Venecija Đulija.

Barbara Sladonja iz Centra za invazivne vrste porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam ne zna tačno da kaže kad će se meduze povući i hoće li to biti do leta.

- Radi se o meduzi "morska pluća". Ova meduza prirodno je prisutna u našem moru i zadnjih stotinjak godina povremeno se pojavljuje u velikom broj. Postoji tzv. fenomen cvetanja meduza raznih vrsta, pa i "morskih pluća". Zadnjih godina takva cvetanja traju sve duže i duže. Nema pouzdanog odgovora kad će se povući. Nadamo se da neće trajati do leta - tvrdi ona.

Pojašnjava da je više razloga zašto se meduze pojavljuju u tako velikom broju.

- Jedan je previsoka temperatura mora. Naime, populacija "morskih pluća" zimi bi trebalo da je značajno manja zbog niskih temperatura. Ove godine ona nije dovoljno pala i populacija je stalno rasla. Također, poremećeni su lanci ishrane u moru zbog više faktora - ističe Sladonja.

Iz rovinjskog Instituta Ruđer Bošković kažu kako prate ovu pojavu i da je ova vrsta meduze jedna od većih u Jadranu.

- Nažalost, ovakve pojave ne mogu da se sigruno predvide, kao što je nemoguće tačno predvideti kad će se meduze povući s obzirom da to zavisi od brojnih parametara, poput temperature mora, morskih struja, uticaja na lanac ishrane u moru, stepena zagađenja mora, uticaja balastnih i rečnih voda,i brojnih drugih klimatskih faktora. Nažalost, možemo očekivati da će ovakvih ekstremnih događaja biti sve više s obzirom na klimatske promene i promene u morskom ekosastavu - izjavio je direktor Instituta Martin Fankuhen.

Foto: Fejsbuk

Dok se meduzene povuku, ribarima bi moglo pomoći nadležno ministarstvo, kaže istarski sekretar za poljoprivredu Ezio Pinzan. Županija za to nema novca.

- Moramo videti šta se događa i kako to sprečiti da se ne ponovi iduće godine. Planira se paket pomoći od 50 miliona kuna koje će Ministarstvo podeliti putem Uprave za ribarstvo našim ribarima - zaključio je Pinzan.

(Jutarnji hr.)

BONUS VIDEO: UKUSNI KAVIJAR: U svetu je jelo bogatih, a u Srbiji su ga nekada jeli masovno i zvali "riblji ajvar"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom