KIJEV KUDI, MOSKVA HVALI: Bura zbog izjave hrvatskog predsednika

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

26. 01. 2022. u 22:06

IZJAVA hrvatskog predsednika Zorana Milanovića o stanju u Ukrajini, kao i da Hrvatska nema ništa sa tamošnjim sukobom i najava da neće da dopusti angažman hrvatskih vojnika u sklopu NATO, izazvala je buru reakcija i u zemlji i van nje.

КИЈЕВ КУДИ, МОСКВА ХВАЛИ: Бура због изјаве хрватског председника

Zoran Milanović, Foto Tanjug

Hrvatski premijer Andrej Plenković izvinio se Ukrajini zbog izjave Milanovića da je "to jedna od najkorumpiranijih zemalja" i demantovao njegovu tvrdnju da će Hrvatska povući vojnike iz Ukrajine jer ih, kako kaže, tamo i nema. Plenković je rekao da je mislio da govori neki ruski zvaničnik kada je čuo Milanovićevu izjavu i tvrdi da je predsednik Hrvatske govorio "u nekakvom napadu šećera".

Ukrajina je ekspresno pozvala hrvatsku ambasadorku u Kijevu da bi izrazila protest zbog Milanovićevih reči. Ukrajinske diplomate su izrazile "duboko razočaranje" jer je njihova zemlja "pomagala Hrvatskoj tokom njene borbe za nezavisnost".

Milanovićeve izjave izazvale su reakcije i u Rusiji, a za hrvatskog predsednika tamošnji mediji tvrde da je "konačno jedan razumni evropski lider".

- Hrvatski predsednik rekao je samo ono što mnogi u EU misle, ali se ne usuđuju da kažu - izjavio je za portal "Rusija danas" Timofej Bordačov, direktor Centra za evropska pitanja i strategiju u Moskvi.

I mnogi drugi ruski mediji navode Milanovićeve reči, uz naslove "Deficit jedinstva u NATO", "Hrvatska će povući svoju vojsku iz NATO", "Kijev razočaran izjavama Hrvatske".

Analitičari konstatuju da je to samo početak i da će Milanovića da slede i drugi evropski lideri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)