SKANDAL U HRVATSKOJ: Firma Anta Gotovine švercuje tune iz Libije

Novosti online

05. 01. 2022. u 10:16

TUNA za jadranske kaveze dve firme "Jadran tune" i "Pelagos net farme", koje je osnovao Ante Gotovina, nabavlja se iz Libije, bez ikakvih papira, pa za nju plaćaju dva evra po kilogramu.

СКАНДАЛ У ХРВАТСКОЈ: Фирма Анта Готовине шверцује туне из Либије

Foto: Tanjug/AP

Papiri se kasnije rešavaju u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu, kako bi se sve legalizovalo. O tome saznanja imaju i policija i Državno tužilaštvo.

Upravo ovako glasi opis posla koji je ispričao Marko Pupić Bakrač, državni ribarski inspektor iz Zadra, županijski i gradski većnik Akcije mladih (AM).

- To što se događa u spomenutoj instituciji poznato je i policiji i DORH-u. To je još jedan od predmeta koji tamo skuplja prašinu – rekao je Pupić Bakrač i dodao:

- Tu se radi o uvezenoj tuni iz trećih zemalja (država izvan EU, op.a.) bez valjane dokumentacije. Potom se drže sastanci u Ministarstvu poljoprivrede, kojima predsedava ministarka Marija Vučković, o tome kako je legalizovati.

Znači, kako legalizovati tunu, a ne kako raditi po zakonu. Da je po zakonu, ta tuna bila bi puštena. Za tunu su propisi vrlo strogi i mora je pratiti sva dokumentacija, a ovde nema dokaza o poreklu ribe niti ikakve valjane dokumentacije.

Prema rečima lokalnog većnika, tuna može biti uvezena, ali ako nema sve prateće papire, tada Ministarstvo, odnosno ribarska inspekcija, treba da naredi njeno puštanje.

- Manji deo ribe je pušten, čini mi se pedesetak glava, to je pro forma, ali sve ostalo što je uvezeno stavljeno je u kaveze. Budući da je ta tuna plaćena dva evra po kilogramu, na tome je ostvaren ogroman profit – kazao je Pupić Bakrač.

 

Foto: Printskrin

Većnik je, tim povodom, poslao u Zagreb dopis, u kom spominje koruptivne radnje:

- U Ministarstvu poljoprivrede otkriven je krak korupcijske hobotnice u kom su uhvaćene ministarkine prijateljice Josipa Rimac i Gabrijela Žalac. O svim tim koruptivnim radnjama ministarka Vučković kaže da pojma nije imala. I danas se u Ministarstvu rade sramotne stvari.

Održava se niz sastanaka kako legalizovati uvezenu tunu bez ijednog valjanog dokumenta, koja se na kraju i legalizuje. Postupak protiv mene za laku povredu službene dužnosti, koji vodite po načelu "kadija te tuži, kadija ti sudi", pokrenut je isključivo jer sam na konferenciji za medije, održanoj ispred sedišta HDZ-a u Zadru, upozorio na kriminal, korupciju, nepotizam i kontrolu nad institucijama sistema.

Iz prozvanog ministarstva su naglasili da je ribolov, promet i uzgoj plavoperajne tune regulisan kroz obavezujuće preporuke Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) koja je zadužena za upravljanje stokovima tuna i tunama sličnih vrsta, a među ostalim i plavoperajne tune.

Osim toga, svaki ulov plavoperajne tune i prebacivanje između transportnih kaveza snima se podvodnim kamerama radi utvrđivanja broja tuna, dok se svako stavljanje tuna u uzgojne kaveze snima i stereoskopskom kamerom radi utvrđivanja njihove mase. Pored toga svaka promena je praćena s odgovarajućom dokumentacijom kojom se potvrđuje sledivost. U tom smislu, ove aktivnosti spadaju u najkontrolisaniji deo ribarstva uopšte u Hrvatskoj, ali i Evropskoj uniji - naglašavaju iz Ministarstva poljoprivrede i dodaju:

- Što se tiče uvoza žive tune za potrebe uzgoja, ova mogućnost je predviđena ICCAT-ovim propisima, te je njima regulisana procedura. Uz ribu ulovljenu u okviru nacionalne kvote, spomenuta uzgajališta su, istina, tokom 2020. godine imala uvoz tune koju su izvorno legalno ulovila autorizovana plovila pod zastavom Libije, a koja je prethodno uvezena u EU od strane malteškog uzgajališta.

Predstavnici "Jadran tune" i "Pelagaos net farme" Milan Mandić i Nenad Horvat nisu odgovarali na pozive.

(Slobodna Dalmacija)

BONUS VIDEO: SPLIĆANIN BORAVIO U NAPUŠTENOJ KUĆI: Pogledajte gde je Mateja svratio pre nego što mu se gubi trag

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024