"ŠENGEN" NA DUGOM ŠTAPU: Još Nema pune integracije Hrvatske u EU

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

10. 12. 2021. u 20:22

Tačno deset godina od potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske u Evropsku uniju još uvek zemlja nije deo šengenskog prostora, a kako se čini, to će još pričekati. Ugovor je potpisan 9. decembra 2011. godine, a hrvatski su političari obećavali godinama da samo što "nismo ušli u 'šengen'". Tako je sve do danas.

ШЕНГЕН НА ДУГОМ ШТАПУ: Још Нема пуне интеграције Хрватске у ЕУ

Foto Tanjug

Malo više nade je posle kupovine 12 francuskih borbenih aviona, jer se to smatra i "ulaznicom" u evropski prostor bez pasoša. I zaista, na sastanku evropskih ministara unutrašnjih poslova dato je "zeleno svetlo" za ulazak Hrvatske, ali to je tek početak procesa koji će se završiti kada sve zemlje EU donesu političku odluku o širenju "šengena".

Prvu stepenicu je Hrvatska prošla, a nisu je zakočile ni Holandija i Švedska. Susedna Slovenija uradila je za Zagreb veliki posao i sada sledi nastavak procesa koji može Hrvatsku uvesti u šengenski prostor do leta, do kada će Francuzi predsedavati EU, ali otvorene su i opcije da se to otegne. Naime, mnoge zemlje smatraju da je potrebna velika inventura unutar "šengena", pogotovo posle migrantske krize i pandemije, a Hrvatskoj ne ide naruku ni promena vlasti u Nemačkoj. Naime, Zeleni, koji sada vode resor spoljnih poslova, zameraju Hrvatskoj ponašanje na granici sa BiH i to bi moglo zakočiti i odluku o brzom prijemu zemlje u "šengen".

I francuski predsednik Emanuel Makron je nagovestio da će Pariz tražiti preispitivanje uloge "šengena", što odlaže ulazak i Bugarske i Rumunije, koje su tehnički deo posla obavile mnogo pre. A kada su Francuska i Nemačka, svaka iz svojih razloga, skeptične na dosadašnje funkcionisanje "šengena", onda to može pokrenuti nove rasprave o budućnosti, koje obično traju mesecima.

Za Hrvatsku je ulazak u "šengen" prioritet, kako bi se leti izbegle gužve na hrvatsko-slovenačkoj granici. Kada je reč o tehničkoj pripremi, hrvatska je policija nabavila sofisticiranu opremu koja je već postavljena na istočnim granicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)