ZLOČIN BEZ KAZNE: Tri decenije od ubistva srpske porodice Zec u Zagrebu

Tanjug

07. 12. 2021. u 09:09

TRI decenije je od kada su u noći između 7. i 8. decembra pripadnici jedinice Tomislava Merčepa u Zagrebu ubili srpsku porodicu Zec - oca Mihajla, suprugu Mariju i njihovu 12-godišnju kći.

ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ: Три деценије од убиства српске породице Зец у Загребу

Foto privatna arhiva

Imućni zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je kada je pokušao da pobegne iz svoje kuće na Trešnjevci u koju su oko 23 sata upale naoružane osobe, a njegovu suprugu i maloletnu ćerku ubice su odvele do planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu, gde su ih takođe pogubili, a njihova tela prekrili smećem.

Zbog ubistva su uhapšeni pripadnici Merčepove jedinice - Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović - od kojih su neki pred istražnim sudijom priznali zločin.

Ta njihova priznanja, međutim, nisu uzeta u obzir jer su data bez prisustva advokata i oni su oslobođeni.

Aleksandra, Marija i Mihajlo sahranjeni su u Gornjoj Dragotinji kraj Prijedora, rodnog mesta Mihajla Zeca.

Zločin je preživelo dvoje dece porodice Zec - Dušan i Gordana, koja su bila sakrivena u kući. Nakon počinjenog zločina, decu je njihova baka Bosa odvela u kasarnu JNA, odakle su evakuisani u Banjaluku, gde su i nastavili život.

Suljić, Mikola i Rimac su ipak 2005. osuđeni, ali ne za ubistvo Aleksandre Zec, već zbog ubistva nepoznatog muškarca u Pakračkoj Poljani.

Najdužu kaznu od deset godina dobio je Suljić, koji je prvi zapucao, Rimac je osuđen na osam godina, dok je Mikola kao pomagač u ubistvu osuđen na pet godina zatvora.

U maju 2016. godine, nakon četvorogodišnjeg suđenja, Merčep je nepravosnažno proglašen krivim za ratni zločin nad srpskim civilima i osuđen na pet i po godina zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)