BISERA PRECRTANA U BRISELU: Šta se dešavalo na marginama sastanka šefova diplomatija zemalja Evropske unije

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 11. 2021. u 23:24

IAKO je Bisera Turković, ministarka spoljnih poslova BiH, pokušala od Brisela i Evropske unije da prizove sankcije za zvaničnike Republike Srpske - to se nije dogodilo.

БИСЕРА ПРЕЦРТАНА У БРИСЕЛУ: Шта се дешавало на маргинама састанка шефова дипломатија земаља Европске уније

Foto AP

Epilog je ovo sastanka šefova diplomatija zemalja EU u Briselu. Na marginama ovog događaja Turkovićeva je bombastičnim izjavama da je "Zapadni Balkan u krizi kao devedesetih i da u BiH ima političara koje treba sankcionisati jer koče put BiH prema EU" tražila reakciju EU prema Republici Srpskoj, ali nije dobila šta je očekivala.

Prema nezvaničnim informacijama "Novosti" iz diplomatskih krugova, u raspravi diplomata EU, Nemačka, Holandija Luksemburg, Belgija i Češka su zagovarale sankcije srpskom članu Predsedništva BiH, a protiv je odmah bila Mađarska, dok su ostale države bile suzdržane ili bez stava o ovom pitanju.

Sanja Vulić, Foto SNSD

Sagovornici "Novosti" kažu da su Turkovićeva i sarajevska baščaršijska diplomatija precrtani u Briselu po pitanju sankcija prema Republici Srpskoj.

Željko Budimir, profesor međunarodnih odnosa na banjalučkom Univerzitetu, kaže da sarajevska diplomatija ima za cilj da odvrati Republiku Srpsku da se bori za ustavnu poziciju koja je definisana Dejtonskim sporazumom.

- Diplomatija iz Sarajeva se sada svodi na pokazivanje da je u BiH u krizi, i prizivanje stranog intervencionizma, a u ovom slučaju kroz sankcije EU prema političarima Srpske. Bisera Turković je osoba koja najviše krši ustav u BiH i koja je kroz delovanje u spoljnoj politici najočitiji primer kako bošnjačka strana zloupotrebljava zajedničke institucije BiH - kaže Budimir i dodaje da sarajevska spoljna politika sada funkcioniše na sistemu blefa i po principu "ako prođe - prođe".

Sanja Vulić, poslanik SNSD u Parlamentu BiH, kaže da "kraljica diplomatije" Bisera Turković ne može više nikoga da iznenadi.

- Njene izmišljotine u Briselu ravne su njenoj teoriji da su datule lek za koronu. Jedine osobe koje zveckaju oružjem i vape za novim tragičnim sukobima i prolivanjem krvi su

Turkovićeva i njen šef Bakir Izetbegović - poručila je Sanja Vulić.

Poraz Turkovićeve u Briselu je kako kažu naši sagovornici, rezultat pojačane diplomatske aktivnosti zvaničnika Srpske.

Ana Trišić Babić, savetnica za spoljnu politiku srpskog člana Predsedništva BiH, kaže za "Novosti" da je RS bila vrlo diplomatski aktivna.

- To je nalagala situacija u kojoj je bilo potrebno jednom većem broju glavnih međunarodnih subjekata izložiti naše viđenje problema, kao i naše predloge za njegovo rešenje. Neki od tih subjekata su nam naklonjeni a neki ne, ali svi su nas pažljivo saslušali i razmotrili naše argumente - kaže Ana Trišić Babić.

Ona ističe da je RS ponudila rešenje i jasno se videlo da ne stoji teza da je RS krivac za nastale probleme - nego upravo suprotno.

Željko Budimir, Foto RTRS

DIPLOMATSKA POBEDA

- RADI se o jednoj krizi izazvanoj bespotrebnim potezima dela međunarodne zajednice, uz naklonost političkih snaga u jednom delu FBiH. RS je bila prinuđena da odgovori svojim diplomatskim angažmanom i zabeležena je nesumnjiva diplomatska pobeda - poručila je Ana Trišić Babić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)