POJAČAVA SE ANTISRPSKA PROPAGANDA: Stoilković o položaju naših ljudi u Severnoj Makedoniji

Novosti online

03. 11. 2021. u 17:07

IVAN Stoilković, narodni poslanik i predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji zapitao se u autorskom tekstu za mkd.mk da li neko brine za interese Makedonije, i dodaje da sa podsmehom prati pokušaje da se animiraju zapadni partneri tvrdnjom da sa padom Zaeva dolaze Rusi i Kinezi, normalno preko Srba.

ПОЈАЧАВА СЕ АНТИСРПСКА ПРОПАГАНДА: Стоилковић о положају наших људи у Северној Македонији

Foto: Printscreen

- Poslednjih meseci primetno je da se na prostoru bivše Jugoslavije pojačava antisrpska propaganda. Argumenti ne samo što su sada sve tanji, oni uopšte i ne postoje. Ove reakcije su verovatno izazvane ozbiljnim preporodom Srbije na svim poljima, od ekonomije do poslednjeg Samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, gde se, bez obzira na osporavanja, pokazalo da Srbija i Beograd ponovo jašu na starom putu. Beograd je diplomatska metropola, a Srbija privredna lokomotiva u regionu. Zbog izbora i velikih i ozbiljnih unutrašnjih problema, Makedonija je nekako stajala po strani od horskog i sinhronizovanog kmečanja srbomrzaca. Ali, kako kaže stara izreka: „Ne lezi, vraže“. Posle teškog poraza, odnosno debakla na lokalnim izborima, na kojima je vlast prihvatila igru da su lokalni izbori referendum o politici Zorana Zaeva, stvari se vraćaju na stari antisrpski kolosek. Inače, nažalost, makedonska politika nije prestala da bude neodvojivi deo „antisrpske“ koalicije. Tako je „labudova pesma” sa ostavkom premijera Zorana Zaeva, koja uzgred, još nije dostavljena  Sobranju, krenula da traži svoj spas u tzv. malignom srpsko-ruskom uticaju, bez ikakve logike. O argumentima da i ne govorimo. Ali svi mi znamo kako se završava labudova pesma - piše Stoilković.

On dodaje da i vrapci znaju da zapadni partneri imaju ključnu ulogu u političkim procesima u Makedoniji, kao i da je sudbina davljenika da se hvata i za slamku.

- Pokušaji da se nastavi sa starom politikom maskiranja izbornih rezultata tuđom krivicom, a da se pritom negira pogrešnost politike, sopstvena nesposobnost i sveopšta kriminalizacija, u najmanju ruku su neprihvatljivi. Stoga, bez uzbuđenja, ali s podsmehom, pratim pokušaje da se animiraju zapadni partneri tvrdnjom da sa padom Zaeva dolaze Rusi i Kinezi, normalno preko Srba. Pa se pitam da li u SDSM misle da su zapadni partneri SAD i EU toliko izgubljeni u prostoru i vremenu da ne razumeju šta se dešava u zemlji, koliki je stepen korupcije, gde je novac od  Međunarodne pomoći za suočavanje sa Kovid krizom, koliko je velika i u kojoj meri je kriminalizovana vlast i kakva je ekonomska situacija - piše Stoilković, i dodaje:

- Svemu ovome bih dodao da je potpuno pogrešna kalkulacija da Makedonija treba da opstane u toj politici i da bide aktivno uključena u tzv. obračun sa Srbima, jer Srbija u međunarodnoj politici stoji mnogo bolje nego ranije, ima ozbiljne prijatelje i, što je najvažnije, kredibilitet u odnosu prema Makedoniji i njenim interesima. I ne zaboravimo, Srbija pokazuje i spremnost da brani svoje interese, normalno ako su ugroženi. A ko brine za interese Makedonije? Ili je briga za makedonske interese potpuno prepuštena nekom drugom. Ovo  pitanje je za javnost koja igra sramnu ulogu u ovom procesu. Uzalud zastrašujete javnost, građani zahtevaju promene ekonomske politike, promene u pristupu radu, rad, a ne goli i jeftini marketing, efikasnu borbu za iskorenjivanje korupcije, odgovoran odnos prema državi i ozbiljnu spoljnu politiku. Vlast treba da zna da stari obrasci ponašanja više ne daju rezultate. Naprotiv, stvarnost se promenila i njoj se treba prilagoditi.  U suprotnom, završiće tamo gde gaze čizmama od sedam milja, u besperspektivnoj opoziciji, bez obzira hoće li sada samo privremeno da zadrže vlast ili ne - zaključio je on.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: Živela Srbija! DAN SRPSKOG JEDINSTVA U SLIKAMA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna